Instituțiile bancare au „descoperit” un nou segment de consumatori de produse și servicii bancare. Copiii și adolescenții constituie o piață promițătoare, pe care băncile încearcă, deocamdată timid, să o exploateze. Sub sloganul „Cea mai mare avere sînt copiii. Dar care este averea copiilor?”, Banca Transilvania a lansat, de exemplu, cea mai nouă ofertă pentru acest segment de clienți.
BCR – depozite fără acordul „babacilor”
Produsele Băncii Comerciale Române din această categorie sînt destinate tinerilor cu vîrste între 14 și 18 ani. Pentru minorul sub 14 ani, toate operațiunile sînt efectuate prin reprezentanții săi legali. Suma minimă pentru constituirea de conturi curente este de 100.000 de lei, respectiv de100 de dolari sau de euro, iar la depozite pe diferite termene este de un milion de lei, respectiv de 500 de dolari sau euro. Nu se percepe comision la deschiderea de cont, iar depunerea sumelor se poate face fără acordul părinților. Bancherii de la BCR mizează pe dezvoltarea capacității minorului de a dispune și a gestiona sume de bani și pe economisirea unor sume de care să dispună odată cu intrarea în majorat.
Punguța cu doi bani de la Banca Transilvania
Sub semnul celebrului cocoș din povestea punguței cu doi bani, Banca Transilvania a lansat depozitul Kid Cont, destinat minorilor cu vîrste de pînă la 17 ani. Depozitul poate fi constituit în lei, în dolari sau în euro de părinții, tutorele sau reprezentantul legal al copilului. Contul poate fi alimentat și de alte persoane, desemnate de cel care l-a constituit. Dobînda este de 17,5 la sută pe an în lei, de 3,75 la sută pentru depozitele în dolari și de 4 la sută pentru cele în euro. Depunerea minimă pentru deschiderea acestui cont este de trei milioane de lei, respectiv de 100 de dolari sau euro. Kid Cont va avea, în scurt timp, și alte facilități, cum ar fi: bonificații suplimentare, începînd cu împlinirea celui de-al treilea an de depozitare, carduri prin care se vor putea obține discount-uri la diveși comercianți etc. De asemenea, pentru minorii în vîrstă de peste 15 ani, banca oferă un card financiar cu care se pot obține peste 300.000 de discount-uri în România și în alte țări europene, inclusiv o asigurare medicală pe o perioadă de un an, pentru călătorii în străinătate.
Distincție între adolescenți și juniori la „Țiriac”
Banca Țiriac a lansat cardul Adolescent destinat tinerilor cu vîrste cuprinse între 14 și 18 ani. Cardul poate fi emis sub siglele Visa, MasterCard sau Maestro și are utilizare internațională. Astfel, tinerii care călătoresc în afara țării pot beneficia de cardul Visa Electron, ce poate fi alimentat în lei, cu utilizare internațională. De asemenea, elevii sau tinerii care studiază în străinătate pot beneficia de cardul Visa Classic emis în valută. Pentru tinerii care studiază în țară și care doresc să aibă un control eficient asupra modului de utilizare a resurselor financiare, pot beneficia de cardurile MasterCard și Maestro co-branded Banca Țiriac Metro. Acestea sînt carduri de debit, cu utilizare internă, emise în lei. Banca a dezvoltat încă de anul trecut produse specifice pentru copii. Astfel, o facilitate prin care se încurajază economisirea pentru copii sau tineri este contul de economii Junior, deschis pe numele minorului, dar legat de contul reprezentantului legal. Acest cont oferă posibilitatea parinților sau tutorilor cu copii cu vîrste pînă la 18 ani să depună sume de bani pînă la majoratul acestora. Tinerii pot alege cardul pentru burse, călătorii sau vacanțe în țară sau străinătate.
„Adolescent”-ul de la CEC
Depozitul „Adolescent” oferit de CEC se deschide pe numele clientului cu vîrsta între 14 și 18 ani. Depunerea inițială minimă este de 500.000 de lei. În depozit pot fi efectuate și depuneri ulterioare de sume în valoare de minim 200.000 de lei în perioada cuprinsă între data constituirii sau reînnoirii depozitului și data scadenței depozitului, cu excepția ultimei luni înainte de scadență. Termenul pe care se poate constitui depozitul este de trei, șase și 12 luni, cu posibilitatea prelungirii automate pe perioade egale cu cea inițială, pînă la lichidarea acestuia. Operațiunile de constituire/alimentare/lichidare a depozitului Adolescent nu se comisionează. La scadență, depozitului clientul poate beneficia de acordarea unui credit Adolescent. Beneficiarii creditelor sînt reprezentanții legali ai minorilor – titulari ai Depozitului Adolescent, persoane fizice majore, cetățeni români, cu domiciliul în România, numai cu acordul minorului dat prin semnarea cererii de credit. Destinația creditelor este achiziționarea de bunuri de folosință îndelungată pentru folosința adolescentului. Valoarea creditului poate fi de cel mult trei ori soldul Depozitului Adolescent la data solicitării creditului, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 1.000 de euro, fără a depăși 75% din valoarea evidențiată în documentele din care rezultă destinația creditului solicitat. Durata maximă de creditare este de trei ani. (Petru DONE)
Lasă un răspuns