• de mîine, protecția contractelor la distanță poate fi aplicată legal
Duminică, 26 septembrie, intră în vigoare prevederile ordonanței guvernamentale privind protecția consumatorilor la încheierea și executarea contractelor la distanță privind serviciile financiare. Noul act normativ are în vedere contractele de furnizare de servicii financiare încheiate între furnizori și consumatori aflați la distanță și pentru care se folosesc tehnici de comunicare la distanță. Se au în vedere cumpărăturile on-line, pe Internet, tranzacționările pe piața de capital, dar și cumpărăturile de la reprezentanțele furnizorilor, unde se încheie contracte cu furnizorii aflați în alte localități, contractări prin telefon, încheierea de asigurări de viață etc. Ordonanța stabilește condițiile în care poate avea loc furnizarea de servicii, dar și drepturile consumatorilor de asemenea servicii.
Astfel, furnizorul este obligat să informeze consumatorul cu datele sale de identificare, cu date referitoare la serviciul financiar care urmează a fi prestat, înaintea încheierii contractului. Acestea din urmă cuprind informații referitoare, între altele, la preț, riscuri asociate contractării, taxe sau costuri suplimentare, modalități de plată. Furnizorul trebuie să pună la dispoziție și informații referitoare la durata minimă a contractului, drepturile de reziliere a contractului și căile de soluționare a litigiilor eventuale. Actul normativ prevede și obligația furnizorului de a continua convorbirea telefonică – în cazul comenzilor de servicii sau bunuri prin telefon – numai cu acordul consumatorului. Acesta trebuie să știe exact care este costul total al serviciilor sau bunurilor (valoare plus taxe de expediere etc.).
Conform noilor reglementări, consumatorul are dreptul de a denunța unilateral contractul la distanță în termen de 14 zile calendaristice, fără penalități și fără a fi necesară invocarea vreunui motiv sau de 30 de zile în cazul contractelor de asigurare de viață sau operațiuni privind pensiile individuale. Ordonanța prevede și modul de plată al cheltuielilor în cazul denunțării unui contract de acest gen. Contravențiile pentru încălcarea prevederilor ordonanței au fost fixate între 5 și 40 de milioane de lei. (Petru DONE)
Lasă un răspuns