Interiorul casei trebuie să aibă un aer festiv. Bradul, vîscul și
imortelele combinate cu globuri, beteală și lumînări, aranjate cu
imaginație, pot da locuinței o atmosferă de sărbătoare. Pe pereți se
pot așeza, în diferite poziții, crengi de brad ornate, din loc în loc, cu
imortele colorate.
Decorarea locuinței începe cu holul de la intrare, primul care
urează musafirilor „Bun sosit”, și ultimul care le urează, la plecare,
„La mulți ani!”. Este recomandabil ca holul de la intrare să fie luminat din belșug și să fie lăsat destul de liber, pentru ca să vă simțiți bine atunci cînd intrați în casă. Acum este momentul să îl împodobiți cu decorațiunile specifice perioadei de sărbători, dîndu-i un aspect mai plin de viață ca de obicei. De asemenea, puteți pune decorațiuni și pe partea exterioară a ușii, semnalizînd astfel că sînteți pregătiți pentru primirea sărăbtorilor în casă. Din crengi de brad se fac coronițe care se prind la ușa de la intrare pe exterior. Pe oglinda de pe hol se pot lipi cîteva steluțe colorate, iar la unul dintre colțuri se pot atîrna cîteva crenguțe de brad și două-trei globuri colorate.
Menținerea bucătăriei în perfectă ordine
Pentru multe familii, bucătăria este acum plină de activitate. Aici
este bine să avem echipamentele de uz casnic și mobilele
amplasate astfel încît persoana care lucrează să poată vedea bine ușa. Posibilitatea de a vedea persoanele care intra în încăpere vă creează o stare de siguranța prin faptul că nu puteți fi luat prin surprindere (scăpînd sarea în aluatul pentru prăjituri, de exemplu!). Dacă nu aveți cum să realizați acest lucru, instalați o oglindă astfel încît ușa să poată fi văzută bine. Cît despre curățenie, nu mai trebuie să amintim. Aerisiți bine după fiecare dată cînd gătiți și mențineți curățenia și ordinea pe tot parcursul perioadei. Dacă veți aștepta să curățați totul într-una din zilele cînd veți avea mai puțin de lucru, veți acumula stres doar gîndindu-vă la ziua pe care trebuie să o petreceți curățînd vesela și alte ustensile folosite la gătit. Faceți
cîte puțin în fiecare zi și veți vedea că vă este mult mai ușor!
Aranjarea sufrageriei pentru primirea oaspeților
A sosit momentul să ne gîndim și la invitații pe care îi vom primi în
casa noastră în această perioadă de sărbători. Locuința trebuie amenajată astfel încît să le producă oaspeților o impresie cît mai plăcută. Sufrageria este, cel mai probabil, locul în care ne vom petrece, împreună cu prietenii și invitații, cele mai multe din serile Crăciunului. Tocmai de aceea, ar fi foarte bine ca mobilierul din această încăpere să fie astfel orientat încît majoritatea scaunelor sau fotoliilor să permită observarea directă a ușii de către ocupanți. Din punct de vedere estetic și funcțional, este recomandabil ca piesele de mobilier de tipul canapelelor și scaunelor sau fotoliilor să fie aranjate astfel încît să permită susținerea unor conversații de grup. Plasarea mobilierului se va face ținînd seama și de modul în care persoanele se pot deplasa în acel spațiu. Mai mult, mobilele nu trebuie așezate astfel încît ușile să nu se deschidă bine.
Ca o bună gazdă ce sînteți, lăsați oaspeții să aleagă, fiecare, locul pe care îl preferă. De obicei, acesta este locul din care se poate observa cel mai bine ușa. Atunci cînd vă așezați la masă, puteți ruga oaspeții să stea în capul mesei, astfel încît să poată să stea cu fața la ușă. Din motive practice, gazda trebuie să își păstreze locul cel mai aproape de ușă pentru a fi mai ușor să ajungă pînă la bucătărie să aducă felurile de mîncare sau să le ofere invitaților cele dorite.
Ornarea sufrageriei, precum și a celorlalte camere, o va face
fiecare în funcție de gust. Pentru a crea o senzație de bunăstare și chiar lux în casa dumneavoastră, folosiți cît mai mult auriu și roșu.
Căldura – acel „ceva” care ne face să ne dorim să stăm în încăperea respectivă, se poate obține de către fiecare în mod diferit, în funcție de gusturi și posibilitățile de amenajare a spațiului respectiv. Orice gazdă bună trebuie să se îngrijească, în măsura în care acest lucru este posibil, de satisfacerea dorințelor tuturor oaspeților: destule scaune pentru fiecare invitat, moduri cît mai variate și mai plăcute de a se distra, etc.
Bradul, al cărui loc este, de obicei, în sufragerie, se va împodobi strălucitor și va fi înconjurat de darurile mult așteptate, dar va fi așezat în așa fel încît să nu incomodeze masa și să ocupe prea mult loc în cameră. Dacă din lipsă de posibilități materiale sau din lipsă de spațiu, un brad adevărat nu se va afla în locuință, din cîteva crenguțe de brad se pot face mici aranjamente astfel încît mirosul de rășină de brad să nu lipsească din casă.
Ornamente de Crăciun
Pînă la Crăciun mai este foarte puțin timp, așa că ar trebui să vă ocupați, deja, de decorarea casei. Cu puțină imaginație, orice obiect poate căpăta un aer festiv dacă este decorat cu cîteva panglici sau ghirlande strălucitoare. Vîscul, care nu trebuie să lipsească în aceste zile din nici o casă, poate fi folosit și pentru crearea unor ornamente de Crăciun ce pot fi realizate cu destulă ușurință în casă.
Lumînare cu pin și vîsc
Cîteva crenguțe de brad se așează, într-un cerc perfect, de jur împrejurul unui suport de lumînare, pînă cînd acesta este acoperit în întregime. Suporul se leagă apoi cu o panglică roșie. Se așează mai apoi, în mijloc, lumînarea. Se sprijină un con de brad de lumînare după care se umple spațiul rămas între lumînare și suport cu crenguțe de vîsc sau merișor. Dacă folosiți lumînări de mărimi și culori diferite, masa de Crăciun va arăta cît se poate de interesant.
Ornamente aurii și argintii
Pomul de Crăciun poate căpăta un aer deosebit dacă este ornat doar cu globuri aurii și argintii. Aceste podoabe strălucitoare pot fi realizate și în casă dintr-un simplu glob sau o simplă mingiuță, indiferent de mărime. Alege un design pentru ornamente sau dacă aveți imaginație, creați unul special:
Spirale – începînd de sus, trasați o spirală în jurul mingiuței.
Fulgi de zăpadă – desenați de jur împrejur steluțe în forma fulgilor de zăpadă.
Puncte – desenați puncte mici astfel încît să acopere tot globul sau toată mingiuța;
Puncte și x-uri – desenați x-uri încadrate de punte pe toată suprafața mingiuței.
Dungi – desenați o linie de-a lungul mingiuței, împărtind-o astfel în
jumătate. Mai trasați apoi o linie, împărțind mingea în patru și alte două linii pentru a împărți mingea în opt secțiuni.
Motive tradiționale – trasați o linie de-a lungul mingiuței. Mai
trasați apoi una paralelă cu prima și încă o linie dedesubt. Umpleți
spațiile goale cu v-uri, unul după altul.
Pașii de urmat în realizarea ornamentelor
• desenați modelul ales.
• de-a lungul modelului trasat, aplicați culoarea dorită cu acuarele.
• lipiți la unul din capete o agățătoare care să vă ajute să le prindeți în pom.
• cu un spray se colorează întreaga mingiuță în culoarea dorită. De obicei prind bine auriul și argintiul
• lăsăți-le sufient timp să se usuce, după care se repetă aplicarea spray-ului pentru a fi siguri că s-a uniformizat culoarea aleasă.
Coronița de brad
Ca să ne simțim cu adevărat bine de sărbătorile mult așteptate ne putem aventura în realizarea unor ornamente așa cum ni le dorim fiecare din noi, mai bogate și atent realizate, evitînd să rămînem cu ceea ce putem găsi pe rafturile magazinelor în urma avalanșelor de cumpărători din preajma sărbătorilor. Tot mai des în ultimii ani, imaginea cunoscută a casei tradiționale americane cu decorul din brad prezent pe ușa de la intrare începe să devină și pentru noi un mod prin care anunțăm prietenii și colindătorii că și casele noastre sînt pregătite de sărbătoare.
Coronița din brad este un decor care se realizează relativ simplu și
are un efect foarte plăcut chiar și în forma ei cea mai simplă: doar
crenguțele de brad așezate circular prin suprapunere și legate cu o
sîrmă foarte subțire și moale. Putem să realizăm această coroniță cît dorim noi de bogată și apoi, pentru decorare, avem mai multe variante, în funcție de dorința fiecăruia. Spre exemplu, se pot înfășura odată cu crenguțele de brad o panglică roșu cu argintiu sau una albastru cu argintiu și să adăugați la partea superioară o fundiță „la culoare”, lăsînd astfel verdele bradului să fie cît mai prezent și pus în valoare de panglica colorată.
O altă variantă ar fi ca în partea de jos a coroniței să realizăm un
mic aranjament cu globuri, fundițe, conuri de brad colorate în
argintiu și, eventual, o mică lumînare, creînd un mic cuib spre
interiorul coroniței. Culorile care se potrivesc cel mai bine cu
verdele coroniței de brad sînt culorile Crăciunului: roșu, argintiu, auriu, albastru, alb. Sînt culorile pe care le îndrăgim în această lună și orice combinație între ele este acceptata și într-adevăr frumoasă în orice proporție dorim. Acest decor, care este deja un simbol al
Crăciunului, poate fi, de asemenea un cadou foarte frumos pentru
orice vizită pe care o faceți, mai ales cînd o să anunțați că l-ați
făcut chiar dumneavoastră.
Alte idei de aranjamente ornamentale
• Într-un vas de ceramică, de preferință de culoare închisă, se
așează un știulete de porumb, cu pănuși cu tot. În jurul lui se pun
ramuri de imortele colorate apoi se încadrează totul cu ramuri de
• Se tapetează cu ramuri de brad fundul unui coșuleț
dreptunghiular din răchită sau din șuvițe late de lemn de culoare
deschisă. Se așează în mijloc un ciorchine de strugure sau cîteva
globuri colorate. În dreapta și în stînga se pun două lumînări simple,
subțiri, albe sau roșii, iar în spatele lor se așează alte cîteva
rămurele de brad. Pe coș se lipesc, din loc în loc, inimioare colorate
de hîrtie lucioasă sau din fetru roșu. (E.S.)
Lasă un răspuns