• reprezentanții multor firme au spus că nu le pot vorbi muncitorilor de contracte, controale medicale sau altele, fiindcă aceștia fug și îi lasă baltă • reprezentanții ITM sînt conștienți de problemele existente și spun că tocmai de aceea nu fac prea des controale la firmele de profil
Reprezentanți ai Direcției de Finanțe din Bacău și diverși agenți economici din agricultură, comerț și servicii s-au întîlnit ieri, la Camera de Comerț, ca să discute despre noul cod fiscal și procedura fiscală. Discuții mai ample au avut însă loc și în ce-i privește pe muncitorii care sînt angajați cu ziua, motiv pentru care la întîlnire a participat și Ion Barbu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău. „Deși a fost adoptat un nou Cod al Muncii, se pune deja problema modificării lui, de exemplu în ce privește relațiile de muncă pentru zilieri, aspect care la ora actuală nu beneficiază de o reglementare clară. Momentan, singura soluție pentru zilieri ar fi contractul de muncă”, a afirmat inspectorul-șef.
În replică, unul dintre reprezentanții agenților economici din agricultură prezent la întîlnire a comentat că „nu se poate realiza așa ceva în practică. Numeroase persoane lucrează o zi, două, eventual o săptămînă. Să-i vorbești unui astfel de om despre control medical sau alte consecințe ale încheierii unui contract de muncă este aproape absurd, pentru că el te lasă și pleacă”.
Reprezentanții ITM au recunoscut că există astfel de probleme: „sperăm într-o rezolvare legală. Inspectorii noștri au și evitat, de altfel, să sancționeze vreun agent economic din agricultură pentru lucru cu zilieri”, a explicat Ion Barbu.
Cazurile persoanelor care lucrează cu ziua sînt foarte frecvente. O dată cu încălzirea vremii, de exemplu, în agricultură sau construcții se duc sute de oameni care au nevoie de bani. Din păcate însă, legislația muncii nu s-a adaptat încă dispariției, din 2003, a convențiilor civile. În trecut, aceste contracte acopereau lejer situații precum cele ale zilierilor, dar aduceau și anumite prejudicii economiei, fiindc folosite de mulți patroni tocmai pentru a se eschiva de la anumite plăți către stat, iar muncitorii erau privați de anumite drepturi. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns