• mai mulți țărani nemulțumiți că nu primesc pămîntul de sub luciul de apă au venit ieri cu un protest la Prefectură • ei acuză primăria că nu le dă pămîntul, iar pe firma Esox că folosește lacul în mod ilegal • reprezentanții primăriei din Motoșeni spun că le-au dat teren la schimb țăranilor, dar că aceștia l-au refuzat • directorul firmei Esox spune că nu are ce să negocieze cu țăranii, atîta timp cît proprietarul terenului de sub lac este Agenția Domeniului Statului
Peste 20 de țărani din comuna Motoșeni au venit ieri, la Prefectura din Bacău, pentru a-și căuta rezolvarea într-o problemă mai veche. Oamenii s-au plîns că terenul de sub lacul de la Motoșeni este al lor, chiar dacă luciul de apă este acum al firmei Esox, administrată de Maria Șoșu, soția omului de afaceri Constantin Șoșu. Foștii proprietati spun că firma amintită le folosește terenul în mod ilegal, iar venirea lor la Prefectură avea drept scop tocmai rezolvarea acestui neajuns.
Cei peste 20 de oameni s-au întîlnit cu Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii. Ei au venit și cu un protest în care cer ca terenurile de sub iaz să fie trecute în proprietatea lor, dar în același timp unii au cerut și despăgubiri, și acțiuni, dar să poată primi în arendă și o parte din lac. „Am în față protestul proprietarilor terenurilor de sub lacul de la Motoșeni, îndreptat împotriva Consiliului Local, care nu dorește să ne rezolve problema și împotriva dictatorilor comuniști ce au vîndut ceea ce trebuia să ne aparțină nouă. Sîntem 183 de proprietari, care vrem să ne primim terenul, vrem să cerem arendă și despăgubiri pentru folosirea pămîntului nostru”, a afirmat la întîlnirea din Sala mică a Prefecturii Gheorghe Stanciu, reprezentantul grupului de nemulțumiți.
Gheorghe Hură s-a arătat reținut față de cererile protestatarilor și a precizat că există mai multe aspecte. „Trebuie avută în vedere latura juridică, care nu privește Prefectura. Există aspecte care trebuie soluționate pe calea instanței. Pînă la această dată, ar fi trebuit să faceți dovada asupra drepturilor de proprietari. Noi vom actualiza balanța de terenuri. Ce aveți înscris în titluri, ce ați avut și ce ați primit deja. După aceea vom vedea ce se mai poate face”, a spus secretarul Hură.
De cealaltă parte se află societatea Esox. Inginerul Neculai Zaharia, directorul acestei firme, a explicat că, la început, firma Esox, a cumpărat activele de la fosta Întreprindere Piscicolă. Terenul de sub apă însă, se afla în proprietatea Agenției Domeniului Statului (ADS). Așa că firma Esox a concesionat luciul de apă pe o perioadă de 49 de ani, proprietarul terenului rămînînd în continuare ADS. În atare situație, directorul Neculai Zaharia a explicat că terenul nu poate fi dat înapoi, fiindcă nu țăranii din Motoșeni sînt proprietarii acestuia. În plus, mai spune el, oamenii nu au ce să revendice, atîta vreme cît nu ei dețin în documente terenul de sub lac.
Reprezentanții firmei Esox au mai luat în discuție și un paragraf al Legii 18, care, spun ei, ar trebui să limpezească definitiv lucrurile. „În articolul 44 din Legea 18 se spune clar că se exceptează de la restituirea în natură și acele suprafețe de teren aflate sub lacuri, etc”, a afirmat directorul Zaharia.
„Oamenii au primit teren la schimb, dar l-au refuzat”
Disputa legată de terenul de sub lacul de la Motoșeni este bine cunoscută și reprezentanților Primăriei din această comună. Inginerul Nicolae Cartas, membru în Comisia locală de aplicare a fondului funciar, ne-a declarat că țăranilor care revendică suprafețele de sub luciul de apă li s-au dat anumite suprafețe în echivalent pe alte amplasamente. Același Cartas a afirmat că localnicii au refuzat oferta. „Țăranii au venit și și-au cerut drepturile, dar apoi au refuzat să primească terenurile. În acest moment, terenurile în cauză sînt libere de sarcini și nu există alți proprietari pe ele. Există însă un grup care-i dezbină pe oameni, pentru că există anumite interese la mijloc. Disponibilitate există, dar există și un grup care nu acceptă amplasamentele noi și care vor să-i ducă pe oameni în anumite direcții. Problema este rezolvabilă”, ne-a declarat inginerul agricol. El s-a abținut însă să spună deschis cine îi îndeamnă pe oameni să refuze să accepte oferta primăriei.
Constantin Șoșu ne-a declarat că pentru el nu are importanță cine este proprietarul terenului de sub apă. „Dacă mîine se schimbă proprietarul, localnicii sau oricine altcineva, voi negocia cu aceștia și voi plăti arenda așa cum cere legea. Nu pot însă să negociez cu aceste persoane care revendică acum terenul, atîta timp cît în acte proprietara pămîntului este Agenția Domeniului Statului. Firma Esox este singura care a creat locuri de muncă în Motoșeni pentru 15 familii. Nu înțeleg de ce acum cineva încearcă să distrugă o unitate înființată legal și care asigură pîinea atîtor familii”, se întreabă Constantin Șoșu. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns