Ștefan RADU
Alegerile generale se apropie cu pași vertiginoși. Miza este istorică dacă ținem seama de ceea ce declara, recent, dl Viorel Hrebenciuc: „acesta va fi generația integrării în Uniunea Europeană”. Iar după semnalele primite la alegerile locale, scrutinul din această toamnă anunță posibile surprize. Altfel spus, meciul încă nu este jucat. Electoratul așteaptă ofertele partidelor intrate în competiție pentru a opta în cunoștință de cauză. Deocamdată, însă, intențiile celor ce ne solicită votul ne sînt aduse la cunoștință „cu lingurița”, ba, uneori, chiar „cu pipeta”…
Cel mai simplu de analizat – pentru că încă nu au programe reale de guvernare – sînt discursurile partidelor mici precum AP, PNG, PCD, URR sau mai știu eu care. Aceste formațiuni se cantonează în zona criticilor furibunde la adresa partidului de guvernămînt sau a Alianței D.A. (principala forță a opoziției). Un amalgam colorat cu sloganuri anticorupție, noi viziuni despre cum se face politica, jurăminte pe altarul comunității fără a deconta credibil resursele (umane, materiale și de imagine) de care ar dispune aceste formațiuni pentru a transforma în realitate ceea ce clamează. Adesea, la tribune se află traseiști, foste figuri ale guvernărilor anterioare, oameni care nu-și pot ascunde frustrările și lipsa de experință politică. Audiența lor este redusă și eforturile necesare pentru a deveni semnificativi în ring sînt considerabile.
Un caz aparte este PRM. La începutul mandatului, în 2000, era cea mai numeroasă formațiune de opoziție. „Piruetele” doctrinare, cît și erodarea curentului naționalist o dată cu apropierea momentului integrării europene au dus acest partid la limita excluderii din viața parlamentară. PRM nu are, încă, o ofertă clară, personalizată. Cu sloganuri golite de conținut precum „Jos mafia, sus patria!” nu se vor aduna voturile necesare unei reveniri triumfale pe prima scenă.
Atenția electoratului se îndreaptă către primii doi competitori: PSD și Alianța DA. Deocamdată, asistăm la un „tangou” de tatonare. Fiecare face promisiuni dintre cele mai surprinzătoare, ca într-o licitație prost organizată. La Bacău, de exemplu, PSD a încercat lansare unei strategii locale de dezvoltare economică realizată, de fapt, de un consorțiu organizat de Camera de Comerț. Este drept că specialiști întîmplător membri PSD au contribuit la creionarea unor linii directoare, însă ei au lucrat alături de sindicate, patronate, oameni care – la rîndul lor – sunt membrii altor partide… Așteptăm un document cu o paternitate mult mai clară…
De cealaltă parte, Alianța DA joacă rolul celui care supralicitează. Chiar dacă doctrinar este – sau ar trebui să fie – la dreapta eșichierului, gruparea PNL-PD nu se sfieșete să anunțe măriri de pensii, de salarii, de subvenții pentru agricultori. Uită, însă, un lucru esențial: capacitatea de a realiza asemenea programe este mult mai mare la PSD decît în tabăra DA. Guvernul deja va implementa, la începutul lui octombrie, primele măsuri din acest pachet. Cum va contracara, imagologic, Alianța o asemenea situație? Dilema opoziție constă în faptul că există realizări ale Cabinetul Năstase – reducerea semnificativă a inflației, creșterea macroeconomică, accelerarea procesului de preaderare la Uniunea Europeană – pe care nu știe cum să le contracareze. Numai supralicitarea acestor puncte din programul PSD nu garantează victoria liberalo-democrată. Sînt necesare elemente distinctive care să dovedească eficiența viziunii propuse de opoziție. În marketing se spune că nu vinzi doar bunuri și servicii; mult mai importante sînt diferențele și avantajele. Un bun politician, ca și comerciantul de calitate, mă va convinge că protecția socială oferită de el, chiar dacă este din aceeași categorie cu a adversarului, îmi garantează demnitatea și mă diferențiază de cel care cerșește continuu sprijinul autorităților. Altfel, eu, alegătorul, cum să disting cine va elimina mai mulți corupți, cine va mări cu adevărat salariile și cine mă duce în siguranță, fără accidente, pe drumul către Uniunea Europeană, cîtă vreme toți merg în aceeași direcție?!
Lasă un răspuns