Băcăuanul Eusebiu Diaconu, cel mai bun dintre luptătorii români de greco-romane la ora actuală, a revenit de la Jocurile Olimpice de la Atena fără medalie, el clasîndu-se în final pe locul al 7-lea la categoria 60 de kilograme. Nu pentru că nu ar fi fost în stare să urce pe podium, ci din motive independente de voința lui. Jocurile de culise au fost și de această dată mai tari decît adevăratele jocuri olimpice care presupun, în primul rînd, fair-play. Acum, totul este pe bani și pe interese și cei mai puternici financiar sau politic fac legea, una strîmbă dar în favoarea lor, bineînțeles. Unor asemenea mașinațiuni i-au căzut victimă și Eusebiu Diaconu, de la Sport Club Municipal Bacău, sportiv pregătit de Gheroghe Mocanu și de actualul antrenor coordonator al loturilor naționale, Ioan Butucaru. Din păcate, a rămas cu același palmares de dinainte de Olimpiadă. Pe lîngă o sumedenie de medalii la naționale, la toate grupele de vîrstă, are două medalii de bronz la campionatele europene ale juniorilor și încă două de argint la mondialele juniorilor.
A făcut șmotru cu adversarii în grupă
Eusebiu Diaconu a ratat marea șansă de a ajunge printre semifinaliștii de la lupte greco-romane fiind învins cu 6-0 de sud-coreeanul Jung Ji Hyun în sferturile de finală ale categoriei 60 kg.
În grupa B, a calificărilor, Eusebiu a obținut două victorii din două posibile. După ce l-a lămurit rapid pe portughezul Hugo Passos cum stă treaba cu luptele, 10-0 scurt și întreruperea meciului datorită superiorității nete a românului, Diaconu l-a învins și pe americanul James Gruenwald, 3-1. Astfel, elevul lui Gheorghe Mocanu, care este pregătit la lotul național de alt băcăuan, antrenorul emerit Ioan Butucaru, s-a calificat în sferturile de finală ale categoriei 60 de kilograme. Din păcate, drumul lui către medalii s-a oprit în „sferturi”. Medaliat cu bronz anul trecut, la campionatele mondiale de la Creteil (Franța), Diaconu era cotat ca favorit la ocuparea unui loc pe podium.
Meciul cu coreeanul, trăit de Diaconu
A venit și meciul de finală, unul care avea să aibă un deznodămînt nefericit pentru băcăuan. „Imediat după prima parte a jocului, cînd era încă 0-0, pe acțiunile mele a început să fie punctat el. Nu m-au lăsat deloc să intru în priză și cînd el era în pericol se intervenea. Circul începuse și a ținut pînă s-a terminat meciul. Orice aș fi făcut nu aveam nici o șansă. Am întîlnit adversari mult mai buni ca el, chiar și americanul din grupă. Singura mea satisfacție a reacția publicului, unul avizat, numeros și deosebit de călduros. Spectatorii au sancționat prin dese fluierături intervențiile arbitrului, dar tot n-am putut să punctez. Nu mă încălzește că nu am fost singurul defavorizat. Cubanezul, care a pierdut cam la fel, este mult mai tare decît coreeanul. A fost o dezamăgire pentru mine. Locul al 7-lea nu mi-a căzut bine. Ca orice sportiv, visam la o medalie. Am muncit foarte mult și am fost cu gîndul doar la olimpiadă, dar n-a fost să fie”, a oftat campionul național Eusebiu Diaconu. Pentru că nu a fost lăsat să facă „măcar” un punct, Diaconu a fost plasat direct pe poziția a 7-a, neavînd astfel posibilitatea să lupte pentru locul al 5-lea, unul care i-ar fi adus și puncte și bani. Le-au luat alții.
„Contest arbitrajul pentru că nu i-a lăsat nici o șansă”
Sebi Diaconu este cel mai bun sportiv din lotul de lupte al României, lucru demonstrat și anul trecut cînd băcăuanul a obținut medalia de bronz la campionatele mondiale. Din păcate, el nu a fost lăsat să-și facă treaba așa cum știe. Și chiar știe. Dar, ca să învingi la un asemenea nivel, cum sînt întrecerile de la olimpiadă, trebuie să fii mai bun decît adversarul, decît arbitrii și decît alții care stau în spate și trag sforile. Antrenorul Ioan Butucaru descrie meciul care l-a oprit din drumul către medalie pe Diaconu, cel din sferturile de finală, cu reprezentantul Coreei, cel care avea să cucerească titlul olimpic: „Partida a fost arbitrată de un japonez care l-a favorizat tot timpul pe sportivul coreean. Întîlnirea lor nu s-a desfășurat corect. Adversarul lui Sebi nu a fost deloc sancționat pentru pasivitate, pentru anti-joc. Practic și cinstit, asiaticul a a reușit doar două puncte tehnice, celelalte patru fiind făcute cadou de arbitru. Eu contest arbitrajul pentru că nu i-a lăsat șanse sportivului băcăuan. Acum un an, Sebi îl bătuse pe coreean prin tuș. Între timp și-au luat măsuri. Știu că au reprezentant în forul internațional. Cubanezul Monzon a văzut și el pe pielea lui ce înseamnă acest lucru. Aș putea spune chiar că Diaconu a scăpat ieftin față de ce i s-a întîmplat cubanezului. Domnește o lege a junglei, a banilor și a puterii”.
Cazare și condiții excelente
Pentru Diaconu, Olimpiada de la Atena a fost și concursul la care a găsit cele mai bune condiții, în special cele de cazare și de masă. În schimb, prețurile prohibitive l-au împiedicat să iasă la cumpărături, deși nu prea a avut timp liber decît după ce a terminat concursul. „Am avut toate condițiile posibile. Cazare în apartamente, cîte doi în cameră, transport rapid la și de la arenă etc. Mîncarea, în schimb, m-a dat gata, foarte bună, toate alimnetele posibile și la discreție. Despre fructe nici nu mai spun. În schimb, prețurile erau exagerat de mari la orice fel de produse. Spre exemplu, o mascotă olimpică era 40 de euro dar nu mi-am putut permite”, regretă luptătorul băcăuan. Dacă ajungea între primii șase, sigur își putea permitea. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns