Comunitatea Evreilor din Bacău se pregătește de sărbătorile pascale. Hari Vigdar, președintele acestei Comunități, spune că, pentru membrii acestei comunități, Paștele va începe luni seara, în data de 5 aprilie, și se va încheia opt zile mai tîrziu, marți, 13 aprilie. „Pentru noi, perioada sărbătorilor pascale nu este una de petreceri și bucurie. Sînt zile de reculegere și cumpătare, în care mîncăm azimă, ne întîlnim și mergem la rugăciune”, ne-a explicat Hari Vigdar. Președintele Comunității Evreilor din Bacău spune că fiecare produs alimentar pe care apartenenții acestei religii îl au pe masă trebuie să fie „cușer”, adică să fie curat și produs în condiții stricte de igienă. Strugurii trebuie să fie bine spălați înainte de a se produce vinul, iar carnea de pasăre, miel, oaie sau de vită nu trebuie să mai păstreze nici măcar o picătură din sîngele scurs la sacrificare. În cursul zilei de astăzi, un reprezentant al Comunității Evreiești din București va veni la Bacău pentru a fi alături de membrii din Bacău ai comunității la ritualul sacrificării animalelor din care se vor face preparatele ce vor sta la loc de cinste pe masă de Paște. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns