• fiscul s-a opus fuziunii dintre Rafo și Carom încă din august, dar demersul a fost ținut în umbră • asta, deși în planul de reorganizare fuziunea dintre cele două societăți este una dintre condițiile esențiale înainte de transformarea datoriilor Rafo în acțiuni pentru creditori • sindicaliștii cer guvernanților să-și facă publică poziția pe care o vor adopta în privința planului de reorganizare și, implicit, în privința funcționării rafinăriei oneștene
Fiscul a depus opoziție în instanță în privința fuziunii dintre Rafo și Carom. Decizia vine la mai bine de o lună după ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și-a făcut public refuzul de a-și da avizul în privința absorbției Carom-ului de către Rafo. Într-o tăcere aproape suspectă, Ministerul Finanțelor a depus o opoziție la instanță prin care pledează împotriva intenției Rafo de a îngloba Carom și cere judecătorilor să constate ilegalitatea acestei decizii a acționarilor celor două societăți. Deși documentul a fost depus încă de la sfîrșitul luini august, intenția Ministerului Finanțelor a fost trecută sub tăcere pentru a nu face prea multe valuri printre acționarii Rafo și printre salariați.
„Potrivt art. 2 din hotărîrea Adunării Generale extraordinare a Acționarilor Rafo din 15 iulie 2004, acționarii și-au dat acordul de principiu pentru fuziunea dintre Rafo și Carom. Față de cele două societăți avem calitatea de creditori, iar Rafo se află în procedură de insolvență de pe 28 aprilie 2004. Pînă la primul termen vom completa prezenta cerere și cu alte motive ale opoziției noastre față de această fuziune”, se arată în documentul depus de finanțiști la dosar.
Salariații Rafo vor să afle poziția Guvernului
Această poziție a Ministerului Finanțelor este menită să ascută și mai mult tensiunile care s-au acumulat la Rafo printre salariați. Aceștia se tem că aceeași poziție va fi adoptată de principalul creditor al lui Rafo și cînd va fi supus spre aprobare planul de reorganizare a societății. „Avînd în vedere demersurile oficiale înaintate de Ministerul de Finanțe către Tribunalul Bacău cu privire la opoziția instituției la acordul de fiziune dintre Rafo și Carom, moment ce poate fi similar și în etapa de supunere spre aprobare a programului de reorganizare, salariații Rafo își manifestă îngrijorarea față de modul cum este analizată și percepută activitatea economică și viitorul societății”, se arată într-un comunicat de presă remis de liderul de sindicat Ion Marian. Dincolo de limbajul oficial, Marian, spune că de fapt, acest lucru ar putea însemna primul pas oficial către închiderea rafinăriei oneștene și scoaterea ei definitivă de pe piață. „Este din ce în ce mai clar pentru noi că, în aceste condiții, Ministerul Finanțelor se va opune și planului de reorganizare, care este bazat tocmai pe fuziunea dintre cele două societăți și, apoi, conversia datoriilor pe care le are Rafo în acțiuni pentru creditorii noștri. Pentru salariați, respingerea planului de reorganizare duce la închiderea rafinăriei și pierderea locurilor de muncă. Vom solicita Ministerului de Finanțe să se pronunțe oficial cu privire la această opoziție la planul de reorganizare, dar vom cere și poziția primului ministru și a Guvernului cu privire la acest aspect”, a mai spus Marian.
Fiscul preferă să dea răspunsuri incerte
Marian a mai menționat că sindicaliștii îi vor cere primului ministru să analizeze situația Rafo în contextul în care, de la preluarea administrării de către firma bucureșeană V&V Trading, rafinăria a avut realizări concrete și și-a achitat cu sfințenie dările curente către stat. De cealalată parte, Petru Hăineală, directorul Direcției Generale a Finanațelor Publice (DGFP) Bacău, susține că instituția sa nu a făcut decît să aplice prevederile legale în domeniu. Ministerul Finanțelor vrea în acest fel să se asigure că datoria pe care o are de recuperat de la Rafo, de peste 8.000 de miliarde de lei, va fi trecută pe lista de priorități a societății, dar Hăineală nu vrea să intre în prea multe amănunte legate de strategia pe care o va urma fiscul în privința planului de reorganizare. „Opoziția la intenția de fuziune manifestată de acționarii Rafo este una punctuală și cred că cel mai bine este să așteptăm să se pronunțe justiția, mai ales că acest lucru se va decide înainte de a fi supus aprobării planul de reorganizare”, a spus Petru Hăineală, lăsînd să se înțeleagă faptul că opoziția la procesul de fuziune dintre cele două societăți nu are nici o legătură cu planul de reorganizare care se bazează tocmai pe operațiunea de contopire dintre Rafo și Carom. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns