Societatea Rafo Onești a trecut pe locul întîi în topul datornicilor pasibili de faliment realizat, la nivel național, de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Conform unui comunicat remis presei de MFP, rafinăria oneșteană este prima dintre cele 15 societăți datornice la bugetul de stat pentru care organele fiscale au cerut declanșarea procedurii de reorganizare judiciară și faliment, conform Legii 64/1995. Datoria pentru care Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău a cerut aplicarea Legii falimentului este de peste 7.673 de miliarde de lei. Suma reprezintă bugetul județului pe nu mai puțin de zece ani.
Conducerea DGFP a cerut declanșarea procedurii reorganizării judiciare și a falimentului la finele lunii trecute, iar procedura juridică se află în plină desfășurare. Datoriile totale ale celor 15 firme cărora li se va aplica Legea falimentului sînt de aproximativ 10.000 de miliarde de lei. Din această sumă, peste 70 la sută se află în ograda Rafo.
Conform comunicatului MFP, fiscul a mai cerut declanșarea aceleiași proceduri și la alte societăți, e drept, mai mici decît Rafo. MFP își motivează acțiunea prin prevederile din Legea 64/1995. Astfel, orice creditor care are o creanță certă, lichidă și exigibilă poate introduce la tribunal cerere împotriva unui debitor cu o datorie mai mare 5.000 de euro și care, timp de 30 de zile a încetat plățile. În informarea privind societățile comerciale „aflate în incapacitate de plată pentru care s-a deschis procedura de faliment în perioada 1 martie – 19 aprilie 2004”, se arată că în această situație se află 7 firme din județul Bacău, care au datorii restante totale de peste 170 de miliarde de lei. În această situație se mai află SC Depomag SRL, SC Amadeus Com SRL, SC Camping Azur Gherăiești SRL, SC Covrirom SRL, SC Comsimonda SRL, SC Vianizza Oil, SC Complex Select, toate din Bacău.
Deși aflat în vîrful topului județelor cu restanțe de încasat, Bacăul nu se regăsește printre zonele cu cele mai multe cereri de declanșare a falimentului. La un volum asemănător de restanțe, Fiscul din Gorj a deschis 88 de procese de faliment, adică sumele pentru care fiscul de acolo cere falimentul sînt mai mici. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns