„Știți care-i culmea simulării?”
Asta întreabă Sorana Secu, elevă în clsa a XII-a la Colegiul Național „Gh.Vrănceanu”. Și tot ea răspunde: „Să vrei să dai simulare și să nu poți. Să vrei să te verifici, să te autoevaluezi (nu toți elevii își permit pregătirea particulară) și să nu ți se ofere ocazia. Culmea învățămîntului romînesc actual!”.
Cam acesta a fost și necazul celor mai mulți elevi ai claselor terminale de liceu, în ultimele două săptămîni. Și asta din cauza simulărilor naționale, care au avut loc pe 20 martie. Adică, toate simulările au avut loc într-o singură zi!
„Nu e corect! Nu am avut dreptul la opțiune!”, vociferează o elevă pe coridoarele Colegiului Național „Gh.Vrănceanu”. Ce s-a întîmplat? Fiecare liceu a avut un anumit număr de locuri pentru înscrierea la pretestarea (s-a interzis folosirea termenului de simulare!) unui anumit obiect de profil. La limba și literatura romînă au fost cele mai multe (la majoritatea liceelor), știindu-se că acesta este un obiect comun celor de la clasele de reală și celor de la filo. Opțiunile s-au făcut într-o anumită zi, cînd mulți nu erau la școală din motive mai mult sau mai puțin întemeiate. Așa că, unii s-au trezit că li s-a făcut deja opțiunea, în locul lor. Și că, chiar dacă nu le convine obiectul ales, nu pot face nimic, întrucît nu mai sînt locuri. Unii s-au trezit că singurele locuri la care ar mai fi putut da pretestarea erau la obiecte care nu aparțineau profilului lor și alte amețeli de acest gen. Care e motivația „celor de sus”? S-a constatat că în anii precedenți mulți elevi nu au luat parte la nici o simulare, la nici o materie. De aceea, prin această nouă procedură toți elevii vor trebui (cel puțin oficial) să dea simulare la cel puțin un obiect. Bineînțeles, elevii, cei mai mulți, se consideră neîndreptățiți, căci e primul an în care se face așa ceva. „Noi ne așteptam să putem avea șansa să ne verificăm la toate materiile la care vom susține examenul scris! Dar nu putem face nimic, nu?!”, comentează Cristina Ț., elevă în clasa a XII-a. Totuși, situația nu e chiar așa de nemulțumitoare. Domnul profesorul Dan Ciobanu, director al al Colegiului „Gh.Vrănceanu”, a explicat că toată această împărțire e doar o chestie oficială. De asemenea, dacă existau elevi care nu au putut să decidă în ziua respectivă, nefiind la școală, nu era prea tîrziu dacă ar fi făcut-o în săptămîna următoare. „Am împărțit locurile pentru pretestarea la diferite materii în funcție de numărul elevilor de clasa a XII-a din liceu, pentru ca măcar pe tabel să fie trecuți toți elevii în dreptul cîte unui obiect. Dacă vin sau nu la pretestare, depinde numai de conștiința fiecărui elev. Ar fi fost bine dacă măcar la matematică și romînă s-ar fi dat pretestarea în zile diferite. Cele mai multe locuri, 65, sînt la matematică (fiind mai multe clase de profil real), iar la romănă sînt 20. „Am mai aflat că subiectele vin direct de la București, și anume de la profesorii ce vor alcătui și subiectele de bac. Subiectele vor fi de tip clasic, dar și grilă.
„Simularea e un lucru bun, întrucît îl ajută pe elev nu numai să-și verifice cunoștințele cu cîteva luni înainte de marele pas pe care-l va face. De asemenea, îl ajută să se cunoască și să învețe să-și stăpînească emoțiile pe parcursul examenului, care le pot face foarte rău chiar și unor copii bine pregătiți. Este posibil să mai fie cel puțin o simulare, în luna mai. Așa că elevii noștri nu au de ce să dispere”, comentează doamna profesoară Elena Cărare, de la Colegiul”Gh.Vrănceanu”. „Dacă cineva ține neapărat să se verifice la toate materiile la care va da examen, nu are decît să ia ulterior subiectele la obiectele respective și să le rezolve acasă sau cu profesorul în particular. Dacă simulările s-ar fi dat fiecare în zile separate, ar fi fost un adevărat calvar. Din punct de vedere organizatoric, profesorii ar fi fost puși la o muncă istovitoare și neplătită!”, spune doamna profesoară de limba romînă a aceluiași Colegiu, Dragomir Elena.
Cam asta a fost cu pretestările, de ale căror rezultate elevii se declară puțin interesați, căci vorba aia: „Porcul…se îngrașă mai ales în ajun!” (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns