• controversatul om de afaceri băcăuan își construiește o nouă vilă, cît un palat, la marginea Bacăului • el mai are o casă de vacanță la Luncani și un apartament duplex în centrul orașului
În urmă cu cîteva decenii, Bacăul era cunoscut ca orașul lui Bacovia. Acum, numele său a ajuns să se confunde cu cel al fraților Sechelariu sau al lui Corneliu Iacobov. Corneliu Iacobov s-a lansat în afaceri cu produse petroliere și a avut pe mînă două rafinării. După ce a cumpărat una din cele mai mari rafinării din țară, Rafo Onești, Iacobov a adus-o în doar cîțiva ani în stare de faliment, la fel ca și pe Rafinăria Dărmănești. În urma scandalului din mass media, Corneliu Iacobov a intrat în vizorul procurorilor PNA, care au trecut la puricat mare parte dintre afacerile derulate de controversatul Iacobov. Coincidență sau nu, la începutul lunii trecute, cu cîteva zile înainte ca procurorii PNA să descindă la Rafo, Iacobov a plecat în Austria. Atunci, toată lumea a crezut că el a fugit definitiv din țară. Mai ales că nu s-a prezentat la primul termen al procesului de divorț intentat de soția sa, Gianina. La începutul acestei săptămîni, Iacobov a revenit în Bacău, la fel de surprinzător cum a dispărut. El a fost văzut în fața blocului în care locuiește, după care, timp de două zile, a negociat cu protestatarii de la Rafo și Dărmănești. Oficial, nu a apărut în public. Nici chiar vineri, cînd instanța de judecată s-a pronunțat asupra divorțului său de Gianina. De ieri, Iacobov este un om liber. Cel puțin în actele de stare civilă.
Vilă de zeci de miliarde
Undeva la periferia Bacăului, pe malul Bistriței, se înalță a construcție care rivalizează, la o scară mai redusă, bineînțeles, cu Casa Poporului. Terenul are peste două mii de metri pătrați și se învecinează cu alte două proprietăți: ale viceprimarilor Laurian Lucaș și Dragoș Benea. Palatul care se ridică cuprinde peste 30 de încăperi, are șapte garaje, o piscină cît un iaz, o casă de vacanță și un helioport. Și, nu în ultimul rînd, ghereta portarului, ca spațiu, cam cît o garsonieră. Muncitorii care lucrează aici zi-lumină spun că nu au mai întîlnit pînă acum ceva mai impunător. Ei se feresc să vorbească cu necunoscuții și sînt permanent supravegheați de un maistru vigilent. Gurile rele susțin, însă, că numai terenul ar fi costat peste un miliard de lei. Construcția în sine valorează însă de cîteva zeci de ori mai mult în stadiul în care se află, și mai este destul de mult de lucru la ea.
Palatul are vederea spre lacul de acumulare de pe Bistrița, unul dintre punctele de atracție în week-end ale băcăuanilor. Cînd va fi definitivat, palatul lui Iacobov va deveni, cu siguranță, un alt fruct oprit, pe care băcăuanii nu-l vor putea admira nici măcar din spatele gardului, înalt de peste doi metri. Dacă Corneliu Iacobov va mai intra vreodată în casă, pentru că, potrivit documentelor, casa nu i-ar aparține lui, ci soției de care tocmai a divorțat.
Geanina Iacobov are în proprietate mai multe bunuri decît soțul său
Majoritatea imobilelor și terenurilor pe care familia Iacobov le are în proprietate pe raza municipiului Bacău au fost achiziționate în perioada 2000-2003. Puține dintre aceste bunuri sînt în proprietatea exclusivă a lui Corneliu Iacobov: majoritatea proprietății este deținută în comun de ambii soți. Este vorba despre un apartament de peste 230 de metri pătrați pe strada 9 mai, în blocul „Bancorex”, un teren de aproape 100 de metri pătrați pe Calea Moldovei nr. 1, alte două hectare de teren pe strada Pictor Aman nr. 1 și două mașini, un Cielo și o Toyota. Însă imobilul cu cea mai mare valoare, vila de pe Calea Moldovei nr. 20, se află în proprietatea Geaninei Iacobov. Alături de de această clădire, a cărei suprafață construită se întinde pe mai bine de 1.600 de metri pătrați, Geanina Olguța Iacobov mai are în proprietate și două terenuri aflate la aceeași adresă, Calea Moldovei nr. 20 și care au împreună o suprafață aproximativ 15.000 de metri pătrați. Geanina Iacobov mai este, totodată, și proprietara unui teren în suprafață de aproximativ 350 de metri pătrați, aflat pe strada Răzoare.
În aceste condiții, zvonul că divorțul dintre cei doi soți este unul de suprafață, pentru a salva tot ce se mai poate salva, începe să capete o aură de credibilitate. Cu atît mai mult cu cît, pînă în acest moment, Geanina Iacobov nu s-a arătat decisă să deschidă și proces de partaj, ci a lăsat de înțeles, prin vocea avocatului, că s-ar putea înțelege amiabil cu fostul său soț, pe marginea proprietăților comune.
Imobilele și terenurile nu sînt, însă, singurele pe care Geanina și Corneliu iacobov le au. Fostul proprietar de la Rafio și Rafinăria Dărmănești este acționar la Edilitar SA, Capital Invest Consulting SRL, Romdent SRL, Tehnomold Consult SA, Distribution OIL SRL, Frigorifer SRL și Turisticas SRL, potrivit datelor existente la Registrul Comerțului. Fosta sa soție, Geanina, are și ea în proprietate firma ADAL SRL. Lichiditățile pe care le-ar poseda Corneliu Iacobov, măcar după vînzarea pachetului de acțiuni de la Rafo, nu se spune, însă, nicăieri. (Elena SOLOMON, Nicoleta BICHESCU, Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns