• prevederile noului Cod Fiscal stau la baza modului de calcul al
taxelor și impozitelor locale ce vor trebui plătite de băcăuani în
cursul anului viitor • în 2005, băcăuanii vor plăti taxe și impozite locale mai mici decît în acest an
Inspectorii Direcției de Taxe și Impozite Locale (DTIL) din cadrul
Primăriei Bacău lucrează în aceste zile la stabilirea cuantumului impozitelor și taxelor locale pe care băcăuanii le vor avea de plătit în cursul anului viitor. Radu Codrin, directorul DTIL Bacău, spune că prevederile noului Cod Fiscal vor sta la baza modului de calcul al taxelor și impozitelor locale ce vor trebui plătite de băcăuani în cursul anului viitor.
Oricît ar părea de greu de crezut, taxele și impozitele vor fi mai mici în 2005 decît în acest an. Asta datorită faptului că apariția noului Cod fiscal a adus după sine modificări semnificative privind stabilirea taxelor și a impozitelor locale. Se va schimba modul de calcul al impozitului pe clădiri, terenuri, cît și în ceea ce privește procentul de majorări ce poate fi aplicat anual de administrațiile publice locale. Dacă, pînă acum, consiliile locale puteau decide majorarea anuală cu pînă la 50 % a nivelului impozitelor și taxelor, precum și schimbarea zonării în interiorul localității, de anul viitor, taxele locale vor putea fi majorate doar cu pînă la 20 de procente.
Valoarea impozitelor pe clădiri va fi calculată atît în funcție de materialul de construcție, cît și de vechimea imobilului. Persoanele care sînt proprietare a două sau mai multe imobile vor plăti în continuare impozit diferențiat: impozitul crește cu 25 % pentru a doua locuință după cea de domiciliu, cu 50 % pentru a treia, cu 75 % pentru a patra și cu 100 % pentru a cincea și chiar mai multe decît atît.
Și în ceea ce privește impozitul pe teren, noul Cod Fiscal aduce mai multe precizări. Impozitul pe teren se stabilește luînd în calcul numărul de metri pătrați de teren, rangul localității în care este amplasat, precum și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local. Nu se plătește impozit pentru terenul aferent unei clădiri, orice teren al unui cult religios recunoscut de lege, orice teren al unui cimitir sau crematoriu, al unei instituții de învățămînt preuniversitar și universitar, autorizată provizoriu sau acreditată, al unei unități sanitare de interes național care nu a trecut în patrimoniul autorităților locale, pentru orice teren aferent unei clădiri a unei instituții publice sau unei clădiri care face parte din domeniul public sau privat al unei unități administrativ-teritoriale, exceptînd suprafețele acestuia folosite pentru activități economice, sau pentru orice teren degradat sau poluat, impropriu pentru agricultură sau silvicultură.
Totodată, veteranii de război, persoanele persecutate din motive politice, eroii martiri și urmașii acestora, luptătorii pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, vor fi scutiți de la plata impozitul pe clădiri, pe teren și taxa asupra mijloacelor de transport .
În plus, impozitul pe clădiri și impozitul pe teren nu se aplică
văduvelor de război și văduvelor veteranilor de război care nu s-au
recăsătorit. Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, taxa pentru
eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru activități economice și
viza anuală a acestora nu se aplică pentru persoanele cu handicap
grav sau accentuat, și persoanele invalide de gradul I sau II.
Directorul DTIL Bacău spune că un raport privind stabilirea acestor impozite și taxe locale va fi prezentat luna viitoare consilierilor băcăuani. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns