• primarul Comăneștiului le-a dat în scris oamenilor ce realizări crede că îi aparțin • Dorinel Miron recunoaște că hîrtiile s-au făcut din bani publici, dar neagă că și-ar fi făcut campanie electorală
Campania electorală capătă, pe zi ce trece, forme tot mai absurde sau, după caz, mai naive. În urmă cu ceva timp, liderii pesediști de la Bacău își scoteau pieptul în față și rosteau poezia că ei, PSD adică, n-au început campania electorală. Printre zîmbete cu subînțeles și ironii pretins fine, pesediștii, în frunte cu Gabriel Vlase, președintele executiv al partidului, se și vedeau la rubrica „Așa Da!”, pe panoul de onoare al partidului. În mintea lor, își închipuiau că omul de rînd nu se prinde că ei au început campania cu mult înaintea altora. Oricum, s-a găsit tot unul de-al lor care să le ia grimasa fericit-preocupată de pe față. Chiar în momentul cînd Vlase se umfla în pene că PSD n-a început campania electorală, pesedistul Dorinel Miron, primarul Comăneștiului, umplea orașul său de fluturași specifici campaniei. Ceea ce l-a umplut de ridicol pe Vlase și echipa lui.
Gîndirea contorsionistă dă roade acre
Cum își face campanie electorală primarul din Comănești? Cu hîrtii împărțite prin tîrg și pe care Dorinel Miron a tipărit deasupra propriei fețe cuvinte de laudă la adresa lui. Primarul comăneștean a decis să le spună oamenilor ce mărețe realizări a făcut Primăria-sa. Cea mai gingașă mărturisire a lui Miron este că, în perioada 2000-2004, în centrul orașului, „au fost udate florile și a fost umezit asfaltul pe timp canicular”. În cartierul Zăvoi, edilul își asumă două blocuri ANL și amplasarea unui chioșc pentru ziare. Asta cu chioșcul de ziare e bună, pentru că difuzarea presei ar trebui să aparțină inițiativei private. Primarul dă numai autorizație, ia asta intră în fișa postului de edil local, deci n-ar avea cu ce se lăuda. Dorinel Miron se mai mîndrește nevoie-mare că școala din Sublăloaia a fost dotată cu un post telefonic permanent. Mi-e și frică să mă gîndesc cum ar un telefon temporar. Adică efemer?
Miron le mai povestește oamenilor cum au fost marcate trecerile de pietoni și cum au fost efectuate vizite la instituțiile de învățămînt și „la contribuabili la domiciliu în vederea îndrumării și control pe linie PSI”. Adică, peste oameni, în case, au năvălit primarul și pompierii cu tulumbele în stand-by, ca să le explice cum se evită focul în loc închis.
„Vreți să știți prea multe”
Primarul Dorinel Miron recunoaște că acele hîrtii au apărut la ordinul său și au fost finanțate din banii primăriei. Edilul neagă însă că, în acest fel, și-ar face campanie electorală. „Nu contează coloratura politică a primarului. Nicăieri nu apare nimic despre PSD, deci nu este campanie electorală. E normal ca oamenii să știe ce s-a făcut cu banii lor”, a spus Miron. După ce a recunoscut că poza sa și restul afirmațiilor s-au tipărit din bani publici, primarul ne-a dezvăluit că fluturașii au fost împărțiți pe cartiere de către personalul de la Biroul de impozite și taxe locale. Personal plătit, la rîndul său, din banii primăriei. După ce a recunoscut că a folosit fonduri publice, l-am întrebat pe edil cît a costat toată afacerea. „Vreți să știți prea multe! Oricum, încă nu s-a definitivat calculul”, ne-a replicat primarul Dorinel Miron.
Hîrtiile cu mărețele realizări ale primarului cuprind multe capitole și puncte, menite „informării corecte a cetățeanului”. Cam toate realizările pe care și le asumă primarul sînt și obligații ale funcției sale, că de aia a fost ales de oameni. Dar Miron nu e singurul care se laudă că și-a îndeplinit obligațiile, mai sînt și alții. Și, cică, pesediștii n-a început campania. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns