Dialogul necondiționat pe care rubrica de față îl înlesnește cu cititorii ziarului nostru are efectul scontat: tot mai mulți dintre aceștia ni se adresează cu rugămintea de a-i asculta și a le publica luările de poziții datorate modului cum reprezentanții unor instituții ale statului înțeleg să-și facă datoria față de cetățeanul contribuabil. O scrisoare de acest gen, adresată șefului Poliției Județene, ne-a fost adusă ieri la redacție, cu rugămintea de a-l ajuta pe semnatar, economistul pensionar Constantin Amihăesei, să iasă din cercul vicios în care l-au adus cei ce se ocupă de rezolvarea cazului său, transformîndu-l, din victimă, în vinovat. Să-l ascultăm:
„Domnule comisar șef,
Mă numesc Amihăesei Constantin, domiciliat în Bacău, str. Șoimului 16 bis, bloc A, scara C, ap. 27, pensionar în vîrstă de 72 de ani, vă relatez următorul fapt: în ziua de 23 septembrie 2002, mă deplasam împreună cu soția cu automobilul proprietate personală Dacia 1300, pe ruta Bacău-Comănești. În comuna Mărgineni, satul Valea Budului, am intenționat să depășesc un autovehicul lung, însă pentru faptul că din sens opus venea un autoturism cu viteză mare, am renunțat la depășire revenind pe banda mea după ce în prealabil am semnalizat corespunzător. În spatele meu circula un Jeep cu nr. de înmatriculare B 38964, care probabil fiind deranjat de manevra făcută, m-a depășit, a intrat în fața mea obligîndu-mă să opresc. Din „Jeep” a coborît un tînăr furios adresîndu-mi injurii și cerîndu-mi explicații cu privire la revenirea mea pe bandă. Soția mea, văzînd agresivitatea individului, a coborît din mașină pentru a-l tempera. Acesta a scos din mașină o bîtă de baseball și a început să-mi lovească mașina și pe soție peste mînă. Soția i-a spus că sînt cardiac și agresiunea lui îmi poate fi fatală, moment în care „bruta” a încetat să mai lovească și a plecat cu mașina. În timpul acestei altercații a trecut pe lîngă noi mașina Procuraturii Moinești în care se găseau un domn procuror și conducătorul auto. Acesta văzînd cele întîmplate, a oprit la primul post de Poliție (Scorțeni), unde a atenționat asupra celor întîmplate și a indicat să oprească mașina agresoare, lucru care s-a și făcut. În același timp, lucrătorul de poliție Tofan a confiscat bîta și a comunicat la Poliția din Mărgineni despre faptele petrecute. Eu mi-am continuat drumul la Comănești și am revenit la Bacău după o săptămînă. Atunci ne-am prezentat la Poliția Municipiului Bacău pentru a reclama cele întîmplate. Am fost ajutat și am aflat că mașina este proprietatea firmei Volswagen leasing SRL București, recomandîndu-mi-se să mă adresez poliției comunei Mărgineni pe raza căreia s-a petrecut evenimentul. Pe data de 5 octombrie 2002, ne-am prezentat la Poliția Mărgineni, unde am reclamat cazul, am dat o declarație, iar lucrătorul de Poliție (Zaharia M) a făcut o constatare în prezența a doi martori privitor la stricăciunile aduse mașinii mele de către agresor. În același timp mi s-a sugerat să prezint un deviz estimativ pentru reparația mașinii, lucru pe care l-am și făcut.
Din cercetările făcute de Poliția Mărgineni, s-a aflat că actul de huliganism a fost făcut de numitul Căpitanu Cristinel, din Bacău, patron al unei firme de prelucrarea lemnului din comuna Măgirești, județul Bacău. La instrumentarea cazului de către Poliția Mărgineni s-au produs niște „scăpări” care au viciat soluția de încadrare juridică. În primul rînd, șoferul de la Procuratura Moinești a fost adus ca martor chiar de către organul de Poliție Mărgineni (Zaharia M.). Bineînțeles că pe drum cei doi s-au pus de acord asupra declarației pe care urma s-o dea la Poliție șoferul, deoarece acesta a declarat că a trecut pe lîngă locul unde s-a petrecut evenimentul și a observat cîteva persoane stînd de vorbă și nu era nici un act de violență. Această declarație nu justifică intervenția procurorului la Poliția Scorțeni, despre agresiunea petrecută și văzută de acesta. În al doilea rînd, în raportul făcut de Poliția Scorțeni prin agentul la acea vreme pe nume Tofan nu se mai pomenește nimic de confiscarea bîtei de baseball. Aceste două scăpări golesc de conținut actul de acuzare ceea ce duce la favorizarea infractorului, motiv pentru care mă adresez dumneavoastră pentru a-mi exprima indignarea față de modul cum unii lucrători de poliție se lasă influențați de către indivizi certați cu legea și care comit acte antisociale. Eu nu doresc nici un fel de răzbunare, ci în calitate de contribuabil la bugetul statului, bani din care sînt plătiți acești agenți de pază și ordine publică să-și facă datoria în așa fel încît să ne simțim în siguranță.
În situația în care nu voi primi răspuns în termenul stabilit de lege de felul în care a fost soluționat acest caz mă văd obligat ca această scrisoare să o fac publică prin mijloacele mass-media. (Rubrică realizată de Florin Dunăreanu)
Lasă un răspuns