• poliția este pe urmele unor infractori care au reușit să golească cardurile a patru băcăuance • prejudiciul se ridică la peste 30 de milioane de lei • escrocii sînt și ele femei
În pragul Sărbătorilor, cîțiva infractori au ales o modalitate originală de a goli buzunarele băcăuanilor. Este vorba despre cîteva femei care au reușit să pună la cale o modalitate mai puțin obișnuită, unică pînă acum în Bacău, cu ajutorul căreia au reușit să fure bani prin intermediul cardurilor. Modalitatea pe care o folosesc rămîne un mister chiar și pentru polițiști, în condițiile în care asemenea gen de infracțiune reprezintă o premieră. Nici specialiștii bancari nu au putut desluși modul în care, după ce le-au furat, femeile au folosit cardurile fără să cunoască numărul PIN. De menționat că păgubașii susțin că nu au dezvăluit nimănui codul PIN. Modul de operare, descris în plîngerile păgubiților, este simplu, dacă explicațiile sînt conforme cu realitatea. În fapt, hoții reușeau, cu ajutorul unui dispozitiv, să captureze cardurile introduse în bancomate. Apoi, „binevoitori”, își ofereau sprijinul pentru rezolvarea problemei ivite. Se recomandau ca foști salariați ai băncii emitente a cardului și sfătuiau victimele să meargă să dea un telefon la service-ul specializat al unității bancare. Păgubiții plecau, iar, în lipsa lor, hoții extrăgeau liniștiți cardurile, de pe care, la alt bancomat, scoteau toți banii din conturi.
„Pînă acum am primit patru asemenea plîngeri, numai din partea femeilor. Furturile s-au produs în zilele de 30 noiembrie, 10,14, și 16 decembrie, la cîteva bancomate din centrul municipiului Bacău și zona Orizont. Fiind o infracțiune înregistrată în premieră la Bacău, cercetările sînt serios îngreunate. Nu avem polițiști instruiți strict în acest domeniu și de aceea vom apela la specialiști care să poată descîlci modul de operare al acestor infractori”, ne-a declarat comisarul șef Nelu Niță, comandantul Poliției municipiului Bacău. În toate cele patru cazuri, victimele au fost femei, la fel ca și hoții. Prejudiciul total se ridică la peste 30 de milioane de lei, în condițiile în care, într-o singură situație, un card a fost golit de 26 de milioane de lei.
Pînă la identificarea infractorilor, polițiștii spun că singura modalitate de siguranță rămîne prevenirea. „Cetățenii trebuie să fie foarte vigilenți în momentul în care folosesc bancomatele. Primul semn de alarmă este dat de faptul că este ceva în plus în perimetrul aparatului: un dispozitiv, o mini-cameră de luat vederi, orice. Totodată, utilizatorii bancomatelor nu trebuie să le răspundă persoanelor care încearcă să le vină de ajutor în cazul blocării cardului. Pentru asta există personal autorizat al băncilor”, a mai adăugat comisarul-șef Niță. Nu este exclus ca numărul păcăliților să fie mai mare, însă mulți dintre ei au preferat să nu reclame la poliție, deoarece sumele pe care le aveau pe card li se păreau modice. (Florin CRĂCIUN, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns