Guvernul României a semnat trei Memorandumuri de finanțare cu Comisia Europeană pentru Programul Phare 2003. Prin acest program României i s-au alocat peste 275 milioane ca sprijin financiar în vederea pregătirii aderării la UE. Asistența financiară a Comisiei Europene pentru România este fixată la o limită maximă de 265.5 milioane Euro pentru Programul Național Phare, 3 milioane Euro pentru Programul Phare cooperare Transfrontieră România- Ungaria și 8 milioane pentru Programul Phare 2003 cooperare transfrontiera Romania- Bulgaria. Fondurile vor fi folosite de România pentru întărirea sectoarelor identificate ca priorități în Parteneriatul pentru aderare.
Programul Național Phare este cea mai importantă componentă a programului Phare 2003, fiind format din 6 sub-programe.
Unul dintre aceste subprograme -Criteriul Politic, are un buget total de aproape 35 milioane Euro și include 5 proiecte din domeniile protecția copilului, lupta împotriva discriminării, persoane cu dizabilități, minorități și societate civilă.
Peste 30 de centre pentru copii vor fi închise
Proiectul „Dezvoltarea și diversificarea activităților de protecție a copilului” are un buget de 11,50 milioane de Euro. Programul va asista autoritățile locale în eforturile acestora de a reinstituționaliza copii instituționalizați prin închiderea centrelor mari de instituționalizare a copilului, în timp ce se vor dezvolta o gamă diversificată de servicii de protecție a copilului, moderne, ca unități de tip familial, centre de zi, centre de recuperare, centre maternale, etc. Prioritate va fi acordată acelor proiecte care vor sprijini închiderea instituțiilor de tip centre pentru copii cu handicap (cămin spital) și a oricărui tip de centru instituționalizat de îngrijire a copilului cu mai mult de 100 de copii.
Școală pentru rromi
Un alt segment vizat este accesul la educație pentru grupuri dezavantajate.
Obiectivul general al proiectului este de a preveni și lupta împotriva marginalizării și excluziunii sociale și de a introduce un mecanism prin care să fie îmbunătățit accesul la educație și calitatea educației pentru grupurile dezavantajate. Scopul proiectului este de a crea un mecanism care să ducă la o creștere a frecvenței școlare a copiilor din grupurile dezavantajate, cu o atenție deosebită asupra grupurilor de copii romi. Granturile vor fi alocate proiectelor propuse de către inspectoratele școlare județene și școli în parteneriat cu autoritățile locale și reprezentanți ai comunității rroma. Grantul va sprijini implementarea de proiecte inovative în contextual politicii naționale de creștere a accesului la educație a populației rroma.
Protecția persoanelor cu handicap
Peste 7 milioane de Euro vor fi alocați proiectului „Sprijinul reformei sistemului de protectie a persoanelor cu handicap”
Proiectul va avea o schemă de granturi și o componentă de întărire a capacității instituționale. Schema de granturi va sprijini proiectele propuse de către Consiliile Județene și Serviciile Județene de Protecție Socială. Programul va furniza sprijin, consiliere, și educație familiilor persoanelor cu handicap, în special familiilor cu risc și sărace, în vederea menținerii/ reintegrării persoanelor cu handicap în structurile sociale ale comunității. Granturile vor sprijini proiectele ce se vor axa pe prevenirea abandonului și instituționalizării, de-instituționalizarea persoanelor cu handicap, îmbunătățirea calității îngrijirii persoanelor cu handicap la domiciliu, stabilirea de servicii comunitare alternative.
Asistența financiară Phare pentru întărirea societății civile dorește să îmbunătățescă capacitatea și credibilitatea acestui sector pentru a servi mai bine nevoilor și intereselor comnunității. Phare va sprijini acele proiecte ale ONG-urilor ce vor focaliza pe implementarea Acquis communataire în domeniul nevoilor sociale, democrației și drepturilor cetățenilor.
Piață funcțională pentru terenuri
Subprogramul II -Criteriul Economic. Acest sub-program include trei proiecte și are un buget total de 11,4 milEuro.
Un exemplu de proiect din cadrul acestui subprogram este cel care vizează Implementarea cadastrului și a registrului de cadastru imobiliar.
Proiectul va asista România pentru finalizarea dezvoltării și implementării unui sistem de cadastru unitar, integrat și eficient din punct de vedere a costurilor, precum și pentru finalizarea registrului de cadastru imobiliar în vederea creării unei piețe funcționale a terenurilor.
Reforma în administrație
Subprogramul III- Întărirea Capacității Administrative. Acest subprogram include mai multe proiecte, printre care cel care se referă la Sprijinul pentru procesul de reformă a administrației publice locale în România. Proiectul are două componente majore, prima focalizează pe întărirea capacității Unităților Centrale pentru Reforma Administrației Publice (CUPAR) și a doua componentă se axează pe dezvoltarea Corpului Managerilor din Serviciile Publice.
Dezvoltarea capacității administrației de a administra și monitoriza fondurile UE de preaderare într-un mod adecvat și eficient este un alt proiect dezvoltat în cadrul subprogramului care privește întărirea Capacității administrative.
Acest proiect va cuprinde patru domenii de finanțare. Facilitatea de pregătire a Proiectelor va furniza asistența tehnică pentru pregătirea studiilor de fezabilitate, proiecte de detaliu de proiectare sau investiții, pregătirea proiectelor de întărire instituțională, pregătirea specificațiilor tehnice, dosare de licitații. Proiectele vor furniza asistență Guvernului României în adresarea nevoilor urgente și a nevoilor identificate în cursul procesului de negociere. Trainingul pentru funcționarii publici în Managementul ciclului proiectului este un alt aspect care se regăsește în acest subprogram. Proiectul răspunde necesității de a continua întărirea capacității instituționale pentru asistență de pre-aderare și a unităților de implementare a proiectelor atașate ministerelor si altor instituții, de a pregăti, implementa și monitoriza programele de pre-aderare într-un mod sistematic și adecvat.
Programul Phare 2003 va fi lansat oficial în primul semestru al anului 2004.
Lasă un răspuns