• în planul de reorganizare care va fi depus în instanță, acționarul Rafo va propune majorarea substanțială a capitalului social
Acționarul majoritar al Rafo, firma britanică Balkan Petroleum, se arată dispusă să majoreze capitalul social al firmei, lucru pe care îl va face public printr-un plan de reorganizare judiciară, ce va fi depus în instanță pînă pe 21 aprilie 2004. (nu știu dacă a fost depus. Vă pot spune după-amiază. Conform legii, ei mai pot cere o amînare de încă 60 de zile). Conform cererii de reorganizare judiciară existentă la Tribunal, acționarul majoritar se angajează să indice perspectivele reale de redresare și mijloacele financiare aferente acestei operațiuni, modalitățile concrete de achitare a datoriilor restante. „Planul de reorganizare prevede o majorare substanțială a capitalului social al Rafo, ceea ce va permite revigorarea activității societății”, spune în cerere chiar directorul general al Balkan Petroleum, Marian Iancu.
Intenția de majorare a capitalului social este mult mai importantă decît lasă să se vadă cele cîteva propoziții seci. De mărimea sumei care va fi adusă la majorarea capitalului social al rafinăriei oneștene depinde, practic, soarta Rafo. Dacă suma va fi suficient de mare încît să acopere problemele reale ale Rafo, atunci fiscul va accepta planul de reorganizare propus de acționarul majoritar și va renunța la demersurile sale privind declanșarea celorlalte proceduri prevăzute de Legea falimentului. Dacă suma nu va îndeplini această condiție esențială, atunci DGFP va fi obligată să meargă din pas în pas, pînă la declararea falimentului Rafo.
Reamintim că DGFP Bacău a solicitat, pe 31 martie, la Tribunalul Bacău, deschiderea procedurii de reorganizare judiciară și faliment a Rafo Onești, firmă care i-a aparținut lui Corneliu Iacobov. Fiscul a cerut declanșarea acestei proceduri pentru o datorie peste 7.200 de miliarde de lei a firmei la bugetul statului. Aproape concomitent cu acestă cerere depusă de DGFP, Teodor Cuzino, avocatul Rafo și al lui Balkan Petroleum, a afirmat public că a depus, la rîndul lui, două cereri de reorganizare judiciară din partea celor două societăți pe care le reprezintă. „Am depus două solicitări de reorganizare judiciară. Una din partea acționarului majoritar, societatea Balkan Petroleum, și cealalată chiar din partea lui Rafo. Ambele societăți au susținut că, prin aprobarea acestor solicitări, i se dă posibilitatea rafinăriei să-și continue activitatea pentru a putea să-și majoreze capitalul social, să-și eficientizeze activitatea și să-și îndeplinească obligațiile privind pasivul existent. Adică să-și achite datoriile în primul rînd către stat, dar și către ceilalți parteneri de afaceri. Am depus în sprijinul acestor cereri toate documentele necesare în care am reliefat posibilitățile reale și concrete de realizare a acestor obiective”, ne-a declarat Cuzino.
Corneliu Iacobov, fostul proprietar al Rafo, spune că majorarea capitalului social se va face cu o valoare egală cu a datoriilor pe care Rafo le are acum de achitat către bugetul de stat, SNP Petrom și Balkan Petroleum. Apoi, aceste datorii se vor converti în acțiuni, pe care statul, SNP și Balkan le va deține la Rafo. „Există un plan de afaceri care demonstrează că Rafo poate ajunge pe profit și, în 5-7 ani, să achite datoriile la stat. Ministerul de Finanțe are 200 de milioane de dolari de recuperat, care înseamnă 35% din capitalul social. SNP are 45 de milioane, adică 12%. Statul are, deci, 47% din Rafo și poate mandata Ministerul de Finanțe să fie acționar la Rafo. Balkan și creanțele VGB fac 53%. Și atunci societatea este curată. După care se face o majorare de capital social, și Balkan va deține 80%, pentru că firma mai are datorii către traideri, de încă 200 de milioane de dolari, preia toate creanțele și, prin creanțe, devine majoritar. Apoi are drept de răscumpărare de la stat diferența de acțiuni, cu plăți în 10,15, 20 de ani. Problema este să se aprobe planul de reorganizare”, ne-a declarat Corneliu Iacobov.
Lasă un răspuns