• băcăuanii care nu au ce pune pe masă de sărbători își vînd sîngele • cu o zi înainte de ajunul Crăciunului, numărul donatorilor s-a dublat pentru că bonurile valorice pe care le primesc după o recoltare de sînge este de 200.000 de lei
Febra pregătirilor pentru sărbătorile de Crăciun cu mese îmbelșugate, musafiri mulți și cadouri scumpe este pentru mulți băcăuani un vis care nu se poate transforma în realitate cu nici un preț. O parte dintre ei s-au obișnuit deja cu gîndul că și în acest an sărbătorile vor fi sărace, iar alții pun în aplicare planuri extreme. Unul dintre acestea este vînzarea de sînge. Chiar dacă este considerată un act umanitar, care în toate țările occidentale se face onorific, donarea de sînge este pentru o parte din băcăuanii săraci una dintre puținele modalități de a face rost de mîncare. Bonul valoric de 200.000 de lei și premiul în valoare de 500.000 de lei acordat după cea de-a cincea donare sînt o adevărată mană cerească pentru cei care au buzunarele goale în preajma Crăciunului. Furia cu care băcăuanii își aruncă sîngele „pe piață” este evidențiată și de statisticile medicale. An de an, în preajma sărbătorilor de Paște și a celor de iarnă, numărul băcăuanilor care se înghesuie la ușa Centrului de Transfuzii pentru a dona sînge se dublează și motivul este unul singur: banii. Dacă de mai bine de patru luni numărul băcăuanilor care donează sînge contra bonuri de alimente este de maxim 30 de persoane, ieri numărul acestora a depășit dublul. „Cu o zi înainte de ajunul Crăciunului, numărul donatorilor de sînge a ajuns la 62. În fiecare an, luna decembrie este un vîrf la donări și ne asigură stocuri suficiente. Anul acesta, mai mult ca oricînd, numărul mare de donatori ne prinde bine pentru că din vară ne confruntăm cu o criză de sînge „, ne-a declarat dr. Emilia Popa, directoarea Centrului Județean de Transfuzii (CJT) din Bacău. Nu numai băcăuanii sînt cei care cu prețul sîngelui donat își încropesc o masă decentă de sărbători. Pe 19 decembrie, 138 de oneșteni și-au donat sîngele pentru bonuri de masă și 38 de moineșteni au încercat aceeași variantă. Marea majoritate a persoanelelor care se află în registrele CJT ca donatori fideli în preajma sărbătorilor, și nu numai, sînt șomeri, persoane fără ocupație, sau membrii unor familii numeroase. „În situația în care sînt șomeră, iar din salariul soțului meu abia reușim să ne descurcăm de la o lună la alta, noi și cei trei copii, donarea sîngelui este o salvare. Acum m-am bucurat mai mult ca niciodată pentru că eu și soțul meu sîntem la ce de-a cincea donare și am primit împreună bonuri valorice în valoare de un milion de lei. Cu alimentele pe care le voi cumpăra nu mai am grija mîncării de Crăciun”, spune Viorica A. O femeie de 40 de ani care tot anul a donat sînge la Centrul de Transfuzii.
În situația băcăuancei cu trei copii mai sînt multe alte familii din care doi, sau chiar trei membri sînt „clienți” fideli ai donărilor de sînge. Cu bonurile valorice primite după donare toți băcăuanii care își vînd sîngele de nevoie vor avea cu ce să-și încropească o masă decentă de Crăciun. Dacă din vară, criza sîngelui continuă fără nici o speranță de rezolvare, acum frigiderele unității medicale s-ar putea umple cu sînge necesar pentru cazurile foarte grave, întrucît și astăzi, în ajun de Crăciun, cadrele medicale de la CJT vor sta la dispoziția băcăuanilor care vor dori să doneze. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns