Am văzut pe ușa bibliotecii un afiș pe care scria cu litere de-o șchioapă: NOVA. M-am întrebat ce-o mai fi și asta? Răspunsul a venit prompt: cenaclu literar. Pe loc mi-au venit în minte imagini cu o adunătură de adolescenți care recită poezii, într-o atmosferă plictisitoare. M-am strîmbat puțin și băiatul care mă privea mi-a spus că nu e ceea la ce mă gîndesc eu. Dar atunci ce-o fi? Ce am aflat o să vedeți.
Nova nu e doar un cenalcu și nu e nici o acțiune care să adune cîțiva poeți la un loc pentru a medita la cine știe ce. E ceva de amploare, în care tinerii fac tot felul de lucruri interesante și în același timp distractive. NOVA este de fapt o asociație culturală, care face parte din Centrul Regional de Educație Ecologică, Artă și Turism și colaborează cu Societatea Astronomică de Meteori (SARM), filiala Bacău și filiala Bacău a ARDOR Moldova. Sună pompos și important, nu-i așa? Ei bine, așa și este, căci acești adolescenți chiar nu glumesc.
Totul a început în 1993, cînd în Liceul Pedagocic a luat ființă cenaclul literar-artistic SUPERNOVA. În 1994 apare revista Supernova, care este premiată cu mențiune la Concursul Național al Revistelor Școlare ce s-a desfășurat în tabăra de la Agafton-Botoșani.
În 2001, cîțiva premianți ai unei ediții pilot a concursului Nova pleacă gratuit în Tabăra Națională de Astronomie Perseide, iar în anul următor alți creatori și directori de programe plecă și ei în aceeași tabără. Acolo, băcăuanii s-au descurcat atît de bine, încît Asociația Culturală Nova a fost premiată de SARM cu două dimplome pentru contribuția culturală și organizatorică adusă în cadrul taberelor Perseide. Sună frumos nu-i așa?
După cum am menționat, o mare parte din activitatea NOVA se desfășoară în cadrul cenaclurilor. Ce sînt aceste cenacluri?
Ele reprezintă un program de creere a unei rețele de cenacluri în liceele băcăuane, independentă și cu organizare proprie. Aceste reuniuni își propun să adune acei tineri cu imaginație, care sînt dornici să facă schimb de idei și să își pună în practică unele proiecte. În prezent există cenacluri în Colegiul V. Alecsandri, Colegiul Vranceanu, Liceul Economic și Colegiul Ferdinand.
De asemenea, asociația organizează și concursuri, adunate sub denumirea de Generația Nova, concursuri de literatură, în care tinerii creează originală, după stilul lor, fără a ține seama de canoane și reguli. Două concursuri foarte apreciate au fost Poezia SMS, care după cum sugerează și numele a constat în poezii sub formă de mesaje pe telefoanele mobile și Nova în astropoezie.
Mai există și artNova, care este o altenativă virtuală a cenaclului tradițional. Discuțiile se defășoară prin intermediul poștei electronice, iar cei care nu participă la activități au ocazia să afle totul despre acestea prin intermediul site-lui NOVA. Tinerii au ocazia să își dovedească și talentul actoricesc. Ei sînt fie scenariști, regizori, actori, sau toate în același timp. Pînă acum au avut loc cinci astfel de ediții și sînt în curs de pregătire altele.
M-am lămurit și eu ce e cu NOVA și nu e deloc o idee rea. Este de apreciat faptul că acești tineri îmbină cultura cu distracția și că reușesc să facă ceva constructiv și frumos. Eu spun că dacă într-o zi vă gîndiți să încercați și voi senzația NOVA, să nu ratați ocazia. (ROXANA ȘMIL)
Lasă un răspuns