• chiar dacă este scumpă, o nadă bună vă poate aduce 4-5 kilograme de pește
Sîntem în pragul verii, apele s-au încălzit, și peștele a devenit vioi și a început să muște zdravăn. Dacă în bălți sezonul este aproape mort, nu același lucru se poate spune despre apele curgătoare, care sînt mai oxigenate și mai reci. Pecarii profesioniști, și nu numai ei, spun că lucul ideal rămîne Siretul, unde scobarul a prins viață. Mai ales dimineața și pînă la vreo zece, cînd soarele este deja la o suliță pe cer, și seara, de la 5,00 încolo, cînd se mai răcește. Gelu Cociorvă, unul din pescarii sportivi cu cele mai vechi „state în serviciu”, spune că o condiție esențială în obținerea de rezultate bune este nada cumpărată, îmbunătățită cu aditivi speciali, pentru fiecare specie. Chiar dacă este cam scumpă, cîștigul este garantat. Foarte mulți pescari folosesc drept momeală mămăliga și șrotul de floarea soarelui. Cu totul greșit. Peștele se adună, mănîncă, se satură bine, apoi pleacă. Nada nu-i satură, ci îi face să stea aproape. Pescarii de Siret spun că în ultimii ani apa nu a fost poluată, ceea ce a făcut ca mreana să se îmnulțească foarte repede. Au fost și cazuri în care s-au prins capturi și de două kilograme, cu undița cu plută sau cu lanseta. Secretul – rîma proaspătă, de brazdă. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns