• pentru că firma nu are sursă alternativă de producere a agentului termic, la începutul acestei săptămîni băcăuanii au înghețat de frig în case • pentru a preîntîmpina astfel de situații, CET a alocat 23 de miliarde de lei pentru repunerea în funcțiune a instalațiilor, dar lucrările nu au fost nici pînă acum finalizate
Lipsa unei surse altenative de căldură la instațiile de la CET a fost resmițită din plin de cei peste 25.000 de proprietari de apartamente rămași racordați la sistemul de termoficare al firmei. Luni, conducerea de la CET a decis să întrerupă activitatea cazanului de 50 MW, din cauza unor fisuri apărute la țevile din instalații. Pentru că firma nu are surse alternative de livrare a agentului termic pentru oraș, căldura din apartamentele racordate a fost doar cît să nu înghețe instalațiile, iar apa caldă a lipsit cu desăvîrșire de la robinetele băcăuanilor. „Instalațiile cazanului mare au fost oprite luni pentru a putea face reparații la cîteva țevi care au fost depistate fisurate. Pentru că la noi orice revizie înseamnă întreruperea instalațiilor timp două zile, am fost nevoiți să încetăm producția cazanului de 50 MW și să furnizăm agent termic de la cazanul de 60 Gigacalorii/oră”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET SA Bacău. Pentru că are o capacitate foarte redusă, cazanul de rezervă nu a putut furniza în această perioadă agent termic decît la temperatura de 50 de grade pe rețeaua primară, ceea ce înseamnă că în locuinețele băcăuanilor temperatura nu a fost deloc confortabilă. De luni pînă miercuri, apa caldă a lipsit cu desăvîrșire la toate robinetele, însă directorul Vasile Drăgușanu a dat asigurări că, începînd de aseară, programul de furnizare a agentului termic va reveni la normal.
La începutul lunii septembrie, managerii de la CET dădeau asigurări că, în această iarnă, băcăuanii nu vor mai fi nevoiți să înghețe de frig în locuințe în cazul unei avarii la cazanul de 50 MW. Soluția salvatoare era readucerea în exploatare a CAF-ului de la Letea, a cărui activitate a fost oprită în urmă cu cîțiva ani. Investiția de 23 de miliarde de lei care se face la CAF, pentru refacerea arzătoarelor pe gaz și păcură și a altor lucrări specifice, era mult mai rentabilă decît alocarea a 1.200 de miliarde de lei, pentru continuarea lucrărilor la grupul energetic II. „În zilele în care am avut avarie nu am putut porni CAF-ul pentru că lucrările la aceste instalații nu au fost finalizate. În cazul în care lucrările vor decurge așa cum au fost programate, CAF-ul de la Letea va fi pornit în jurul datei de 15 ianuarie”, a mai spus directorul Vasile Drăgușanu. Pînă atunci, băcăuanilor nu le rămîne decît să se roage că instalațiile cazanului mare de la CET nu vor ceda din nou. Deși este greu de crezut, întrucît statisticile arată că astfel de avarii apar de 4-5 ori în sezonul rece. Pînă acum, nu a fost decît una singură. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns