Cei 12 muncitori oneșteni care au fost intoxicați cu plumb la Copșa Mică s-au întors în cursul după amiezii de ieri la Onești. „Ei au vbenit, în jurul orelor 16.00, la sediul firmei unde sînt angajați. Aici, inspectorul nostru din Onești, a luat declarații la fiecare muncitor în parte, pentru a merge mai departe cu ancheta”, ne-a declarat Ioan Andrei, inspector șef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Reamintim că 12 muncitori, angajați la SC Comrepi SA Onești au fost repartizați la SC Sometra din Copșa Mică pentru a efectua o lucrare de înlocuire a unor trasee de aer cald de la un furnal. Lucrarea a început în luna septembrie și, la sfîrșitul lunii octombrie, a apărut primul caz de intoxicație cu plumb. Pe 25 octombrie, Ovidiu Samson a fost internat la spitalul din orașul sibian, iar medicii au constatat că este intoxicat cu plumb.
După finaliazarea lucrării, pe 31 octombrie, muncitorii oneșteni s-au întors acasă și, la scurt timp, au început să acuze probleme de sănătate. Pe 11 noiembrie toți muncitorii au fost internați la Iași, unde au stat pînă pe 22 noiembrie, după care au fost externați. Pe 2 decembrie, au fost rechemați pentru analize la Clinica de Boli Profesionale și Medicină Recuperatorie din Iași. Cu toate că primele simptome au apărut cu două luni în urmă, iar medicul firmei Comrepi, Adrian Popovici, i-a suspectat pe muncitori de intoxicație cu plumb și i-a trimis la Iași, firma nu a anunțat acest eveniment la ITM Bacău, așa cum prevede legea. SC Comrepi a înștiințat instituția băcăuană abia pe 16 decembrie. Pentru nedeclararea evenimentului de muncă, firma oneșteană riscă o sancțiune între zece și 20 de milioane de lei, iar conducerea ITM Bacău s-a arătat hotărîtă să aplice maximul prevăzut de lege.
Inspectorii ITM Bacău vor trebui să analizeze cu foarte mare atenție fiecare declarație și act medical al pacienților, pentru a putea stabili cu exactitate dacă este vorba despre boală profesională sau despre un accident de muncă colectiv. „Vor trebui văzute actele medicale ale celor 12 muncitori. În funcție de acestea, vom ști dacă este un accident colectiv de muncă sau nu. Dacă diagnosticul va fi de intoxicație acută, atunci vom avea un accident de muncă, dacă va fi intoxicație cronică, atunci este vorba despre o boală profesională”, a mai precizat Ioan Andrei. (C.T.)
Lasă un răspuns