E elevă de la o școală din Onești a reușit performanța inegalabilă în județul Bacău de a obține în opt ani de școală numai medii de zece. De cînd a intrat în școală și pînă la terminarea testării naționale, Andreea Ioana Măgdălina a avut numai zece pe linie. Pentru că în urma testării naționale a obținut tot numai note maxime, Andreea a devenit în acest an singurul elev din întreg județul care are media de absolvire zece. Spre deosebire de alți copii pentru care părinții dau milioane bune de lei pe lună, cea mai bună elevă din județ nu a făcut decît 6-7 ședințe de pregătire la matematică, dar numai ca să se verifice.
Andreea Mădgălina provine dintr-o familie simplă, de muncitori, care și-au dorit tot ce este mai bun pentru copiii lor. Mama este casieră la firma Termon din Onești, iar tatăl, electrician de profesie, a plecat de un an de zile să muncească în Italia, pentru că serviciul nu mai era sigur, iar banii din salarii deveniseră insuficienți. La Școala 3 Onești, unde a învățat în cei opt ani de școală, tînăra și-a uimit învățătoarea și profesorii, care au îndrumat-o prin memoria extraordinară. A fost o elevă de zece, iar notele mai mici le poate număra pe degete. „Am avut doar doi de opt și cîteva note de nouă. Mi-aduc aminte că prima notă de opt am luat-o cînd eram în clasa a șasea, la o lucrare la geografie. Am plîns o zi întreagă, pentru că niciodată nu avusesem o notă atît de mică”, își amintește Andreea. Ca să recupereze și să nu-și strice media, Andreea a învățat foarte bine, astfel că la sfîrșitul anului a terminat așa cum a făcut-o de cînd a intrat în școală, adică avînd media generală zece. Chiar dacă recunoaște că a avea numai zece pe linie nu este un lucru ușor, Andreea Măgdălina se consideră un copil normal. „Niciodată nu am avut ca obiectiv să iau numai note de zece, dar așa s-a întîmplat. Sînt un copil fericit, pentru că am o memorie foarte bună, iar memoria vizuală mă ajută foarte mult, pentru că îmi permite să-mi amintesc cu exactitate unde sînt plasate cuvintele în pagină. În plus, înțelegeam foarte bine ce predau profesorii din clasă, iar acasă nu mai trebuia să repet decît de cîteva ori. Nu îmi place și nu am tocit niciodată, pentru că să înveți logic este mult mai ușor și eficient”, spune puștoaica din Onești.
Andreea spune că nu a avut niciodată un obiect care să nu-i placă, așa că pentru ea nu a fost un calvar să învețe la toate materiile. Are, în schimb, cîteva materii preferate, cum ar fi româna, geografia și matematica. Știe limbile engleză și franceză, pe care le-a învățat la școală, iar de la televizor a învățat italiana. Recunoaște că acum nu mai știe la fel de bine limba vorbită în Peninsulă, pentru că nu a exersat și nici nu a mai avut timp să se uite la televizor, dar speră să recupereze, poate cînd va merge în vizită în Italia, unde muncește tatăl ei. Despre profesorii care i-a avut la școală are numai cuvinte de laudă. „Am avut șansa la școală să am numai profesori care erau buni nu numai pentru cum ne predau, ci și ca oameni. Îi admir, îi respect și le mulțimesc pentru felul în care au știut să mă motiveze, pentru a fi mereu prima. Și colegii mei au fost foarte buni, pentru că între noi a existat totdeauna o competiție, care m-a ambiționat și care a fost, în final, benefică pentru toată lumea”.
Notele de la testarea națională ale Andreei Măgdălina sînt parcă trase la indigo: Română – 10, Matematică – 10, Geografie – 10. Părinții ei nu s-au mirat, pentru că aveau încredere în fiica lor. „Nu mă așteptam să iau numai note de zece la testarea națională, dar în sufletul meu speram să se întîmple acest lucru. Mă bucur că s-a întîmplat așa, pentru că în tot ceea ce am făcut mi-am dorit să fiu cea mai bună. Nici nu știam că sînt singura din județ care am media de admitere zece”, spune Andreea.
Deși pare greu de crezut, Andreea nu a făcut pregătire în timpul școlii generale, așa cum fac cei mai mulți copii, și în ciuda insistențelor mamei ei, care îi spunea mereu să meargă la meditații. De fiecare dată, puștoaica îi spunea că nu este cazul, că ceea ce prinde în clasă și repetă acasă îi permite să intre la orice liceu dorește. Doar în semestrul întîi a mers la cîteva ședințe de pregătire la matematică, pentru verificare, iar profesorul i-a spus că nu are nevoie de pregătire. În rest, și-a verificat cunoștințele la olimpiadele de română, matematică, fizică, chimie. Pentru a ieși din cotidian și a-și demonstra că poate fi cea mai bună, a participat și la concursurile Micul Prinț organizate în Onești, de unde s-a întors acasă cu premiul întîi.
Andreea spune că nu este o tocilară și că îi place să iasă cu prietenii în oraș, mai merge din cînd în cînd la discotecă, la plajă sau cu cortul, în drumeții. „Sînt o fire sociabilă, chiar dacă prietenii mei îmi spun că sînt rea. Îmi place să mă distrez, iar cînd este de învățat, învăț. Acum, că am scăpat de grija admiterii, vreau să profit de vacanța asta cît mai mult”. Dacă alți părinți își stimulează odrasele să învețe cu tot felul de cadouri, Andreea spune că în familia ei niciodată nu s-a procedat așa. „Nu învăț ca să primesc cadouri, ci pentru că îmi place. În vara asta o să mergem în concediu, la Băile Felix, cînd vine tat acasă, iar în rest o să stau acasă, cu fratele meu, Bogdan”. Andreea vrea să se înscrie la Colegiul „Dimitrie Cantemir” din Onești, clasa de matematică informatică, intensiv engleză, iar pentru ea, admiterea nu va reprezenta nici o problemă, atîta timp cît are cea mai mare medie din județ. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns