• ei au încercat să-i mituiască pe procurorii PNA cu aproape 200.000 de euro, ca să-i scape din dosarele pe care le instrumentau • patronii de la Tracorom și Helios sînt frați, iar unul dintre ei a mai stat în arest aproape un an, într-un alt dosar penal, în care este acuzat de afaceri ilegale cu petrol • patronul de la Danilav a încercat să facă pierdut un Audi A8, pe care puseseră sechestru procurorii PNA de la Satu Mare
Valeriu Damian, administratorul societății Helios SRL, fratele lui, Nicușor Damian, patronul firmei Tracorom SRL, și Daniel Pîrgaru, administrator la SC Danilav SRL, au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii PNA, în cursul zilei de ieri. Ei sînt acuzați de dare de mită și au fost puși sub acuzare după ce s-a realizat un flagrant în Răcăciuni, locul unde procurorii urmau să primească banii. Oamenii legii care au dispus această măsură provin de la Serviciul militar al PNA și erau în Bacău pentru efectuarea cercetărilor privind operațiuni ilegale cu petrol.
Cei trei patroni de benzinării din Bacău au fost audiați de procurori în legătură cu neregulile întregistrate în tranzacțiile cu petrolul achiziționat de la Carom. „Cu ocazia acestor verificări, cei trei inculpați au luat legătura cu unul dintre procurorii care formau echipa de anchetă și, în mod repetat, i-au propus sume de bani și bunuri pentru a nu-și desfășura în mod corespunzător atribuțiile de serviciu. Deși procurorul a respins ferm aceste oferte, cei trei inculpați au insistat în demersurile lor, situație în care, la sesizarea procurorului, s-a organizat o acțiune de prindere în flagrant a acestora”, se precizează în comunicatul PNA.
Șpagă de sute de mii de euro
Flagranul a fost organizat chiar pe 1 aprilie, dată la care Nicușor Damian i-a oferit procurorului 100.000 de euro în vederea întreruperii cercetărilor începute la Tracorom, dar și pentru a nu face verificări ample în ceea ce privește relațiile comerciale dintre societatea sa și alte firme implicate în tranzacții ilegale. „În condițiile date, la inițiativa inculpatului, s-a stabilit o întîlnire cu procurorul în localitatea Răcăciuni, în timpul căreia Nicușor Damian i-a remis efectiv suma de 100 milioane lei și a promis că va mai oferi suma de 70.000 de euro în cursul săptămînii viitoare”, se mai spune în document. La cîteva ore după asta, magistratul a fost contactat și de Valeriu Damian, fratele lui Nicușor, care i-a adus încă 30.000 de euro din restul de 70.000 promiși.
Procurorul PNA a mai avut parte de o supriză tot în cursul zilei de 1 aprilie. Chiar dacă era ziua păcălelilor, procurorul a dat curs unei alte invitații de întrevedere, de data asta cu Daniel Pîrgaru, patronul de la Danilav, care i-a promis o căruță de bani pentru a-l face scăpat din dosarele de infracțiuni economice, dar și din cele în care este acuzat de trafic cu limuzine de lux. Pîrgaru i-a promis 15.000 de dolari pentru a da o soluție favorabilă în dosarul în care era cercetat pentru mai multe infracțiuni economice. Cum aceasta nu era singura problemă în care era cercetat, Daniel Pîrgaru i-a mai oferit încă 80.000 de euro pentru a face trafic de influență pe lîngă procurorii de la Satu Mare, să ridice sechestrul asupra unei limuzine de lux care îi aparținea. „În cursul discuției avute cu procurorul, inculpatul i-a promis acestuia inițial 40.000 euro, și apoi 80.000 euro pentru ca acesta să intervină la colegii săi procurori din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Satu Mare, în vederea ridicării unui sechestru asigurator asupra unui autoturism AUDI A8, proprietatea inculpatului, într-un dosar penal privind sustragerea unor autoturisme”, precizează procurorii PNA.
În fața atîtor oferte de mită, procurorul PNA s-a autodenunțat și apoi s-a organizat o acțiune extrem de elaborată, în vederea prinderii celor trei în flagrant. „Avînd în vedere complexitatea sporită a cauzei, periculozitatea socială a persoanelor implicate și faptul că acestea fac parte din lumea interlopă, conducerea PNA a luat măsuri de asigurare a protecției magistraților care se ocupă de acest dosar”, se arată în comunicatul emis de PNA.
Ancheta continuă
Procurorii PNA au demarat cu puțin timp în urmă o acțiune complexă în legătură cu modul de achiziționare și valorificare a produselor petroliere de la rafinăriile oneștene prin intermediul unor societăți comerciale private. De la București a fost constituită special o echipă complexă, formată din procurori, ofițeri ai Poliției judiciare și specialiști în diverse domenii de activitate. Din spusele procurorilor, au fost verificate sau sînt în curs de verificare peste 200 de societăți comerciale care au achiziționat produse petroliere.
Cu ocazia acestor verificări, cei trei administratori au luat legătura cu unul dintre procurorii care formau echipa de anchetă și i-au propus nu numai bani, ci și bunuri, ca să uite de atribuțiile de serviciu.
Patronul de la Tracorom a mai fost arestat și anul trecut
În ceea ce-l privește pe Nicușor Damian, patronul de la Tracorom, el a mai fost arestat pe 25 februarie 2003, pentru evaziune fiscală în afacerile cu petrol. El a fost reținut de procurorii Secției de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea Supremă de Justiție în județul Prahova, acolo unde își derula o mare parte dintre afaceri. Damian a fost acuzat atunci de complicitate la săvîrșirea de infracțiuni de înșelăciune, precum și pentru înșelăciune privind calitatea mărfurilor. Odată cu el au mai fost trimiși în judecată încă opt inculpați, printre care și directoarea rafinăriei Astra Română din Ploiești, Elena Marylene Botezatu, rafinărie prin intermediul căreia și-au derulat afacerile și pe care au fraudat-o cu peste 100 de miliarde de lei. Nicușor Damian a fost acuzat că, în perioada martie 2000 – iunie 2001, în calitate de administrator al firmei Tracorom, a comercializat produse petroliere de calitate inferioară, la prețuri de benzine superioare și a realizat venituri de zeci de miliarde de lei, pe care nu le-a evidențiat în contabilitate. În timpul procesului, care pentru o perioadă de cîteva luni s-a desfășurat în Bacău, Damian a fost apărat de avocatul Antonie Iorgovan. Apoi procesul a fost strămutat la cererea inculpaților în Brașov, iar judecătorii de aici au decis să soluționeze dosarul cu toți inculpații în stare de libertate. Judecătorii încă nu s-au pronunțat în acest dosar. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns