• Inspectoratul Școlar a primit nu mai puțin de 55 de cereri din partea elevilor de clasa a VIII-a de etnie rromă, care vor să-și continue studiile • peste 30 dintre aceștia au optat pentru licee • pe listă se află, pentru prima dată, și un rrom căldărar
Învățămîntul băcăuan a consemnat, la sfîrșitul săptămînii trecute, o nouă premieră, după ce pe lista elevilor de clasa a VIII-a de etnie rromă care vor să-și continue studii s-a înscris și un rrom căldărar din Gura Văii. „Este pentru prima dată cînd rromii căldărari își trimit copiii la liceu. Pînă acum, am primit solicitări doar de la rromii sedentari”, ne-a declarat profesorul Anghel Năstase, inspector cu probleme de rromi în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ). Elev al Școlii din Gura Văii, acesta a optat pentru o clasă de „filologie” de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești, unde va ajunge, însă, numai în cazul în care promovează testarea națională de la sfîrșitul săptămînii viitoare.
Altfel, județul Bacău a beneficiat anul acesta de 112 locuri în licee și școli de arte și meserii rezervate elevilor de etnie rromă, dintre care 80 sînt la licee și 32 la școli de arte și meserii. Inspectorul Năstase spune că, în condițiile în care, în 2003, numărul rromilor care au dorit să se înscrie în clasa a IX-a nu a fost mai mare de 15, cele 55 de cerreri de anul acesta reprezintă o supriză plăcută. Cît privește opțiunile elevilor rromi, peste 30 dintre aceștia au vizat liceele, dar au existat și „circa 20 de cazuri în care copiii au preferat școlile de arte și meserii. O alegere care mi se pare de bun simț, cei încauză cunoscîndu-și, probabil, limitele și nu au vrut să se facă de rîs”, după cum a spus inspectorul Anghel Năstase. Elevi la școlile „Mihai Drăgan”, „George Bacovia” și nr. 2 din Bacău, nr. 4 din Comănești, nr. 1 și 2 din Moinești, nr. 2 din Dărmănești, la școala din Satu Nou – Lipova, Livezi, Rădoaia – Parava ori Gura Văii, rromi care au optat pentru licee s-au înscris și la Colegiile Naționale „Ferdinand I”, „Vasile Alecsandri” sau „Dimitrie Cantemir” din Onești, dar, în mare parte, au preferat licee cu o cotă ceva mai scăzută. Fapt interesant, nici unul nu a optat pentru locurile rezervate de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”. Intenția de a deveni elev de liceu se va materializa, însă, numai dacă rromii în cauză promovează testarea națională. Altfel, aceștia vor trebui să se mulțumească cu un loc la școlile de arte și meserii. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns