• acțiunile Subex au ajuns prețuri care depășesc de aproape 10 ori valoarea nominală
Pentru împătimiții jocului bursier, săptămîna precedentă a fost ultima activă în anul 2002. Zilele libere acordate unor instituții ca Trezoreria sau BNR au impus vacanță prelungită și pe piața de capital. Deocamdată au intrat în vacanță sistemul Bursei și al pieței RASDAQ. Societatea de decontare și societățile de servicii de investiții financiare (cunoscute sub numele vechi de SVM-uri) mai au încă de lucru, pentru că deconturile se mai fac pînă luni, 23 decembrie. Pentru cei interesați de acțiunile firmelor băcăuane listate pe Bursă sau pe RASDAQ, ultimele zile de tranzacții au avut însă surprizele lor și încă de proporții. Unele prețuri au sărit serios în operațiunile obișnuite, iar ofertele publice derulate pe piața de capital dau de gîndit în continuare celor interesați.
Acțiunile Subex s-au tranzacționat la prețuri amețitoare
Cea mai mare surpriză a venit de pe bursa electronică RASDAQ – cunoscută, cumva impropiu, ca piața extrabursieră – și anume de la acțiunile Subex. În ultima zi de activitate, șase tranzacții au totalizat nici mai mult nici mai puțin de 2.877.456 de acțiuni transferate. Procentual, a fost vorba de operațiuni care însumează ceva mai mult de 15% din capitalul social al producătorului de șuruburi băcăuan. Dar nu volumul transferurilor a surprins cel mai tare, ci prețul pe acțiune. Tranzacțiile s-au făcut un preț unic, 9.306 lei/acțiune, de aproape zece ori valoarea nominală (1.000 de lei/acțiune). Este cel mai mare preț oferit pînă acum în tranzacțiile care privesc acțiunile firmelor băcăuane pe piața de capital. În aceste condiții, operațiunile cu acțiuni Subex au însumat joi 26.777.605.536 de lei, adică mai mult de 82% din valoarea totală a operațiunilor de tranzacționare obișnuite (fără tranzacții speciale și oferte publice închise – n.r.). Mai mult, aceste tranzacții depășesc mult capitalul social al firmei, care este de apoape 19 miliarde de lei.
Motivul unor astfel de operațiuni rămîne deocamdată un mister. Din anumite surse am aflat că este vorba de mișcări ale unor pachete de acțiuni între marii acționari ai Subex. Dar chiar dacă este așa, prețul acestor mișcări rămîne surprinzător prin valoare. Amintim că în primăvara anului 2002, cînd a fost lupta pentru preluartea controlului asupra fabricii de șuruburi, cel mai ridicat preț a fost de 3.600 de lei/acțiune.
Restul acțiunilor listate pe piața RASDAQ nu au ieșit din limitele de variație obișnuite. Acțiunile Diana Forest s-au tranzacționat la 19.000 de lei/acțiune, iar Asco a ajuns la 40.000 de lei/acțiune (prețurile de acest fel sînt obișnuite la fabrica de confecții). S-au mai tranzacționat și acțiuni Onetrans, la 10.000 de lei/acțiune (nominală de 25.000 de lei).
Acțiunile SIF Moldova s-au stabilizat în anumite limite la Bursa de Valori
La Bursa de Valori, ultima săptămînă de operațiuni a adus o stabilizare relativă a prețurilor acțiunilor firmelor băcăuane. Acțiunile Societății de Investiții Financiare Moldova au înregistrat un recul în privința volumelor. După ce cu o săptămînă înainte operațiunile însumau zilnic milioane de acțiuni transferate, în ultimele patru zile tranzacțiile nu au mai trecut de cîteva sute de mii. Totuși, prețurile au ajuns la cote mai rezonabile. După căderi pînă la 1.870 de lei/acțiune, s-a ajuns din nou la 2.500-2.600 de lei/acțiune. Fostul FPP II este în urma altor SIF-uri ca preț, dar asta nu ține de performanțe, întrucît SIF moldova are raportul activ net/acțiune mai bun decît altele. Este vorba mai degrabă de percepția jucătorilor din ringul bursier.
Acțiunile Aerostar au dat înapoi serios la Bursă. Odată cu definitivarea majorării capitalului social prin distribuire de de acțiuni gratuite, prețurile s-au înjumătățit. În primă fază cotațiile au scăzut de la 46.000 de lei/acțiune la 26.000 de lei, pentru ca în ultimele zile să coboare sub 20.000 de lei/acțiune (valoarea nominală este de 25.000 de lei). Acțiunile Sofert au oscilat în general în jurul valorii de 210-260 de lei/acțiune.
Ofertele publice țin în șah deținătorii de acțiuni
În ultimele zile de activitate ale pieței de capital, ofertele publice au ținut în șah pe cei interesați. În acest moment se află în derulare trei oferte publice: două de preluare – Uton Onești și Complex Hotelier Moldova – și una de cumpărare, pentru Scut Bacău. Prima se desfășoară pe Bursă, celelalte două – pe RASDAQ. Cea mai mare bătălie este pentru preluarea Uton Onești, unde există bătălia pare să se ducă între Siatra Prod Tîrgu Jiu și SC Metal Invest Grup Dărmănești. Prima a plusat la preț, ajungînd să ofere 70.220 de lei/acțiune.Întreg pachetul vizat, 49,9% din capitalul social al firmei din Onești, este acum evaluat la peste 28 de miliarde de lei. În plus, oferta s-a prelungit pînă pe 23 ianuarie 2003 și nu sînt excluse alte surprize.
Și oferta pentru Scut Bacău a fost prelungită. Ofertantul dă posibilitatea celor care au acțiuni să le valorifice pînă pe 20 februarie 2003.
A treia ofertă privește Complexul Hotelier Moldova, valabilă pînă pe 13 ianuarie 2003. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns