Firmele băcăuane care comercializează bunuri de larg consum de folosință îndelungată și cu valoare mare înregistrează, în această perioadă, importante cifre de afaceri. Magnetul care îi atrage pe cumpărători: avans și comision zero. Facilități nesperate, avantaje certe. La prima vedere creșterea gradului de îndatorare a populației mult peste capacitatea reală de plată ar fi o capcană în care cad fără să se gîndească la așa ceva. Dar celelalte? Cunoașteți care ar putea fi acestea? Iată tema anchetei noastre de astăzi.
Ovidiu Ardeleanu, 34 de ani, agent de pază: „Depinde. Totul este în funcție de salariu pe care-l are fiecare. Dacă își permit să cumpere, atunci este foarte bine. Mă îndoiesc totuși că în prețul produsului nu este inclus și comisionul firmei respective. Și comerciantul trebuie să cîștige. După părerea mea, pe de o parte se pare că e avantajos să cumperi în rate”.
Tereza Farțade, 50 de ani, țesătoare: „Nu știu ce să vă spun. Nu știu dacă este atît de avantajos. Cred că mult mai bine ar fi să cumperi, indiferent ce, cu bani lichizi”.
Gabriela Vacaru, 56 de ani, pensionară: „Acest sistem este avantajos, într-un fel, dar doar pentru cei care au bani puțini și nu-și pot permite să cumpere cu bani în mînă. Dar, dacă fac un calcul la sfîrșit, vor constata că au plătit aproape dublu acel produs. Deci, este avantajos și nu prea”.
Ana-Maria Vintilă, 28 de ani, întreprinzător: „E avantajos fiindcă salariile sînt foarte mici și nu mulți își permit să cumpere un produs, mai ales dacă acesta este și scump, cu bani în mînă. Bănuiesc că toată lumea este conștientă că plătesc aproape încă o dată prețul, dar efectiv nu au încotro”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns