Cumpărările în rate, în special la produsele de mare valoare și folosință îndelungată, continuă să-i atragă pe băcăuani, datorită, mai ales, facilităților pe care atît comercianții, cît și băncile, le acordă clienților. I-am întrebat pe băcăuani dacă, atunci cînd vă hotărîți să încheiați astfel de contracte știți care este costul real al creditului pe care îl angajați, respectiv cît ajunge, în final, prețul bunurilor achiziționate?
Elena Aftănasei, 47 de ani, pensionară: „Cu mult timp în urmă am cumpărat și eu un produs în rate. În schimb, în ultima vreme, nu mi-am mai permis. Eu știu, dar foarte multă lume nu este informată pe ce anume dă banii și, de aceea, în final, se miră că plătesc acel produs aproape dublu, dacă nu chiar încă o dată”.
Rodica Prisecaru, 48 de ani, comerciant: „Din păcate, nici cei de la bancă și nici cei care vînd produsele nu informează cumpărătorul că, în afara prețului produsului și a dobînzilor percepute, se mai plătesc și comisioane. Nu este corect. Din păcate, nu avem încotro, asta e economia de piață și sîntem obligați să cumpărăm produse în rate, pentru că, cu banii jos, nu avem cum. Dar trebuie să ne bucurăm că avem această posibilitate. Vine în ajutorul tinerilor”.
Veronica Bortă, 54 de ani, pensionară: „Știu că acel cumpărător trebuie să plătească, pe lîngă prețul a ceea ce a cumpărat, și dobîndă și ceva comisioane. Dacă oamenii nu sînt informați despre acest lucru, atunci nu mi se pare corect”.
Daniel Mihai, 31 de ani, jurist: „Am cumpărat foarte multe produse cu plata în rate. En-gros aș putea spune. Cunosc acest sistem. Am lucrat în bancă și sînt la curent cu toate aceste operațiuni. Ce pot să spun legat de aceste cumpărături în rate? Eu cred că oamenii sînt anunțați în legătură cu ceea ce au de plătit, dar nu dau importanță prea mare, sau efectiv nu înțeleg”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns