• „PUR a ieșit din alianță fără să ne anunțe”, reclamă Ioan Chiriac, vicepreședintele PNL Bacău • Moineștiul primește de la Consiliul Județean 4,5 miliarde de lei pentru o destinație neclară • banii au fost alocați de Consiliu, cu votul PSD, PRM și PUR • dacă alianța PNL-PD-PUR ar fi funcționat, proiectul PSD-PRM ar fi fost respins
Alianța dintre organizațiile băcăuane ale PUR, PNL și PD a devenit nulă, după ce protocolul de colaborare dintre cele trei formațiuni a fost încălcat la votul pentru rectificarea bugetului județului. Deși au mai existat semne de șubrezeală a înțelegerii semnate în vară, ședința de ieri a Consiliului Județean (CJ) a fost picătura care a umplut paharul, pentru că a fost evident sprijinul pe care umaniștii îl acordă tandemului PSD-PRM. La nivel național, funcționează Uniunea PSD^PUR, dar liderii locali ai PUR au afirmat în repetate rînduri că vor respecta protocolul de colaborare cu Alianța PNL-PD. Acest lucru nu s-a întîmplat în plenul CJ, la votul privind rectificarea de buget.
Mărul discordiei a fost dorința conducerii CJ, susținută de PSD și PRM, de a suplimenta cu 4,5 miliarde de lei bugetul municipiului Moinești (unde primarul este social-democrat), pentru a reabilita unele rețele de alimentare cu apă. Este vorba despre o lucrare finanțată în principal printr-un program guvernamental. Consilierul județean din partea PNL, Ioan Chiriac, s-a manifestat împotriva propunerii incluse în proiectul de hotărîre privind rectificarea bugetară. „Nu putem fi de acord cu alocarea acestor fonduri, mai ales în condițiile în care sînt alte localități care nu au bani nici de salarii”, a spus Chiriac. El a reamintit că executivul CJ a avut o altă atitudine într-o ședință anterioară, cînd s-a refuzat alocarea de fonduri orașului calamitat Comănești (unde primar este un liberal), pe motiv că orașele ar avea suficiente fonduri. În replică, directorul executiv al Direcției de Urbanism, Cornelia Gireadă, a susținut în plenul ședinței că, de fapt, cele 4,5 miliarde de lei nu ar fi alocate, așa cum scria în proiectul de hotărîre, pentru rețele de apă din zona Moinești, ci pentru repararea unui drum stricat în timpul lucrărilor pentru acele rețele. De asemenea, a argumentat Gireadă, de acele lucrări ar beneficia și alte trei localități rurale. Ioan Chiriac a reproșat diferența dintre cele spuse în ședință și cele înscrise în proiectul de buget, și a propus alocarea celor 4,5 miliarde de lei mai multor comune. Consilierul democrat Constantin Avram a susținut amendamentul liberalului și a spus că Moineștiul n-ar trebui să primească sumele propuse. „Mi se pare îndeajuns că oferim Moineștiului posibilitatea să se racordeze la rețeaua de apă. Primăria de acolo ar trebui să mărească ritmul de colectare a taxelor și impozitelor. Nu văd de ce să dăm 4,5 miliarde de lei, cînd, în estul județului, drumurile sînt extrem de proaste”, a considerat Avram.
Alianța a căzut la vot
Votul care a urmat a confirmat zvonurile lansate de pesedistul Viorel Hrebenciuc, conform cărora, deși liderii umaniști locali clamează independența, Uniunea Națională PSD^PUR funcționează și în Bacău. Astfel, din 37 de consilieri județeni, au votat „pentru” 22 de aleși. S-au abținut trei consilieri, iar 12 au votat „împotrivă”. Ei bine, în favoarea proiectului au votat aleșii PSD și PRM, alături de cei șase consilieri din partea PUR. S-au abținut cei trei aleși plecați din PSD la PNG. Împotrivă au fost consilierii din partea PNL și PD. Aceștia nu și-au putut stăpîni mirarea că atitudinea lor nu a fost sprijinită de umaniștii cu care au un protocol de colaborare. În plus, dacă PUR și-ar fi respectat semnătura de pe protocolul de colaborare, proiectul PSD-PRM ar fi picat la vot și ar fi fost aprobat amendamentul liberalului Chiriac. Constantin Avram ne-a declarat la finele ședinței că atitudinea umaniștilor este inexplicabilă. „Se pare că asistăm la voturi de ordin personal, nu politic. Ne-am fi așteptat la o altă abordare. Este o disfuncționalitate a alianței, dar și o lipsă a noastră, pentru că nu ne-am întîlnit să discutăm înainte de ședință”, ne-a declarat democratul Avram. De partea cealaltă, Ionel Palăr, liderul consilierilor umaniști, ne-a confirmat că a susținut proiectul PSD-PRM. „PUR nu a votat alături de PSD, ci pentru cetățenii județului. Acel drum necesită într-adevăr reparații, iar de rețeaua de apă beneficiază și trei comune. Avem un protocol cu PNL și PD, dar această înțelegere nu este de a boicota proiectele pentru comunitate. Vom susține și proiectele propuse de PNL și PD”, a susținut consilierul umanist Palăr.
„Cei de la PUR să nu mai spună că sînt independenți”
După ședință, Ioan Chiriac, vicepreședinte al Organizației Județene PNL și lider al grupului de consilieri județeni liberali, s-a arătat extrem de surprins de votul pro-PSD dat de reprezentanții PUR. „Am vrut să vedem dacă alianța PNL-PD-PUR funcționează, pe o problemă de principiu, nu de interes personal. Cei de la PUR să nu mai spună că sînt independenți. PUR-ul a ieșit din alianță, fără să ne anunțe”, ne-a declarat Chiriac. El a mai amintit că au fost și alte momente cînd umaniștii au fost alături de PSD, dar a înțeles această atitudine, deoarece era vorba de interese materiale ale unor consilieri. Chiaric a precizat că PUR a votat împreună cu PSD cînd a fost numită componența unei comisii a Consiliului, unde prezența la ședințe este remunerată consistent. „Am înțeles atunci, dar nu înțeleg acum. Mai ales că cele 4,5 miliarde au fost alocate fără o argumentație consistentă”, a mai spus Chiriac, deranjat și de faptul că amendamentul său nici măcar nu a mai fost supus la vot.
Pentru ca politica PUR Bacău să fie cît mai clară, atitudinea președintelui Romeo Stavarache vine să confirme alianța PSD^PUR. „Nu știu cum au votat consilierii PUR. Dar rectificarea trebuia votată. Voi avea o discuție cu reprezentanții PUR în Consiliul Județean. Protocolul trebuie să rămînă în picioare. Și va rămîne, așa cum am stabilit. Numai că noi nu vrem să sufere cetățenii”, ne-a declarat telefonic Stavarache.(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns