• centrele mamut vor trebui să dispară • comunitatea și serviciile alternative vor avea rol decisiv în îngrijirea persoanei cu handicap
Persoanele cu handicap asistate în centrele de profil din județul nostru vor trebui să urmeze un program de recuperare și reabilitare pentru a părăsi instituțiile de specialitate. „Scopul este de a se îmbunătăți calitatea vieții persoanei cu handicap și de a se încerca găsirea de alternative la instituționalizare. În centrele gigantice, de cîteva sute de persoane, nu se pot urma terapii eficiente pentru reabilitarea oamenilor cu probleme”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap (ISTPH) din Bacău. Programul se adresează cîtorva grupuri țintă: copii între șase și 18 ani aflați în centre de profil sau în familii, tineri între 18 și 26 ani, persoane cu handicap la vîrstă activă, încadrate sau nu în muncă, persoane cu handicap după vîrsta de pensionare și familii cu grad de risc în nașterea unui copil cu deficiențe.
Reforma se va face în patru etape. „Prima etapă vizează restructurarea instituțională și constă în umanizarea actualelor centre rezidențiale, prin schimbarea atitudinii personalului față de persoana cu handicap. Se va trece de la pura supraveghere medicală și socială care se practică acum, la o politică de integrare socio-profesională a persoanei cu handicap și la stabilirea unei legături puternice cu familia. De aceea am solicitat centrelor care nu aveau asistent social să-și angajeze de urgență”, a mai spus Rodica Pădureanu. Este vorba despre căminele din Bacău, Răchitoasa și Comănești, unde nu există asistenți sociali.
O altă componentă a restructurării este desființarea treptată a centrelor mari de asistență a persoanelor cu handicap și crearea unor centre mici, unde handicapații pot urma terapii individuale,sub strictă supraveghere medicală de specialitate. A doua etapă a programului cuprinde prevenirea instituționalizării, prin crearea de servicii de sprijin a vieții celor cu probleme, precum și de servicii de tip rezidențial. „Un pas important va fi ajutorul familiei. Aceasta va trebui consiliată, informată de specialiști, pentru a limita instituționalizarea”, crede inspectorul Pădureanu.
A treia etapă a programului va fi și cel mai greu de realizat, deoarece presupune cheltuieli pentru inițierea unor servicii noi, de prevenție și intervenție temporară, educație și școlarizare la domiciliu pentru persoanele imobilizate, cămine, centre de zi, centre pilot și locuințe protejate. Un rol decisiv îl va avea și implicarea comunității. După ce toate aceste trei etape vor fi realizate, se va trece la ultimul pas, dezinstituționalizarea persoanelor cu handicap. „Acest proces nu presupune închiderea centrelor pentru persoanele cu handicap, ci crearea unora de capacitate redusă, unde persoana cu handicap poate învăța să ducă un trai independent. Persoanele care au fost reabilitate vor fi redate familiei, care va trebui să continue terapia și să dea socoteală de evoluția stării bolnavului. Unde nu este posibil, se va opta pentru mutarea în locuințe protejate, unde vor duce o viață normală, își vor gestiona banii, își vor face menajul, dar vor fi supravegheate de un specialist”, a mai precizat Rodica Pădureanu. În județul nostru sînt șapte centre pentru persoanele cu handicap, în care sînt instituționalizate 1.170 de persoane, mai mult sau mai puțin recuperabile. (C.T.)
Lasă un răspuns