• într-o lună, restanțele la creditele pe termen scurt au ajuns la de la 25 la 40 de miliarde de lei
Valoarea restanțelor la creditele bancare în lei ale băcăuanilor a crescut într-o singură lună – august mai mult decît au crescut volumul și valoarea creditelor în sine. Astfel, restanțele la creditele pe termen scurt, mediu și lung au ajuns în luna august la 49 de miliarde de lei, față de numai 34 de miliarde în luna iulie. Practic, creșterea cea mai mare o au restanțele la creditele pe termene scurte, care au ajuns luna trecută la 40 de miliarde de lei.
Băcăuanii țin în băncile comerciale o masă monetară mai mare decît valoarea creditelor accesate la nivelul lunii august. Aceasta a ajuns la circa 8.640 de miliarde de lei (cu peste 200 de miliarde de lei mai mult ca în luna iulie) – fiind vorba aici și de conturile unor agenți economici. Cea mai mare valoare, aproape 3.927 de miliarde de lei, o reprezintă depozitele pe termen – la depozitele în lei, în timp ce în valută depozitele pe termen au ajuns la aproape 1.907 miliarde de lei. La această categorie de depozite bancare, băncile atrag cei mai mulți bani de la populație, agenții economici preferînd depozitele la vedere, pentru o circulație mai rapidă a banilor. Astfel, societățile comerciale au în băncile băcăuane peste 1.803 de miliarde de lei în moneda națională și 485 de miliarde de lei în echivalent valută, depozite mai mari ca în luna iulie. Sînt și agenți economici care păstrează banii în depozite bancare la termen, de numai 156 de miliarde de lei în echivalent valută și de 821 de miliarde de lei în moneda națională. Agenții economici nu economisesc valuta în certificate de depozit, în timp ce populația are în asemenea conturi aproape 92 de miliarde de lei. Este interesant că societățile comerciale au preferat în august mai mult depozitele în lei, dar depozitele în valută sînt în creștere.
În județul Bacău circulau, în luna august, aproape 174.000 de carduri bancare, cu numai 206 mai multe ca în luna iulie, doar 1.218 dintre acestea fiind carduri în valută. Băncile comerciale din județul Bacău aveau 584.779 de clienți în luna august, dintre care 560.855 din rîndul populației, 21.269 din cel al societăților private și numai 194 din rîndul partenerilor cu capital de stat. Clienții persoane fizice și societăți private au mărit numărul de conturi, în timp ce societățile de stat le-au diminuat cu unul.
Creditele imobiliare în lei au scăzut
Valoarea creditelor în valută contractate de băcăuani de la băncile comerciale a scăzut în luna august cu echivalentul a nouă miliarde de lei și a ajuns la 2.562 de miliarde de lei. Această valoare rămîne oarecum apropiată celei a creditelor în lei, care tot pentru luna august se ridică la 3.639 miliarde de lei. Din cele aproape 6.200 de miliarde de lei împrumutați de bănci băcăuanilor, 1.681 miliarde de lei au fost solicitați pentru nevoi de consum (în creștere cu circa 69 de miliarde de lei față de luna precedentă), în timp ce creditele imobiliare (ipotecare) s-au ridicat numai la 350 de miliarde de lei, de asemenea în creștere comparativ cu luna iulie.
Semnificativ pentru stabilirea tipului de mentalitate a persoanei dispusă să acceseze un credit bancar poate fi preferința pentru moneda în care au fost cerute împrumuturile. Astfel, dacă pentru creditele de consum 1.283 miliarde au fost preferate în lei și numai 397 de miliarde în valută, la creditele imobiliare/ipotecare cea mai mare parte a fost preferată în valută, adică echivalentul a 223,5 miliarde de lei și numai 126 de miliarde în moneda națională și au fost în scădere. (Petru DONE)
Lasă un răspuns