Precupeții care bat regulat tîrgul de sîmbăta din Tescani au avut, săptămîna trecută, surpriza să constate că porci nu prea erau la vînzare, iar prețul lor a sărit binișor. Sîmbătă, în tîrgul din Tescani porcii se vindeau cu 60.000 de lei kilogramul în viu, astfel încît un godac de 15 kilograme ajungea binișor spre milionul de lei. Vînzătorii spuneau că de vină sînt cerealele recoltate în exces în această vară și porumbul care s-a făcut suficient în acest an. Astfel, oamenii preferă să țină porcii acasă, mai degrabă decît să-i aducă la tîrg. A crește un porc sau chiar mai mulți este acum mai ușor, cu hambarele și coșerele pline. Cu toate acestea, statistica de prețuri întocmită de Ministerul Agriculturii, prin specialiștii săi din teritoriu, arată, în dreptul județului Bacău prețuri de numai 35 – 48.000 de lei pe kilogramul în viu la vînzarea porcilor. Godaci la 60.000 de lei kilogramul se mai vindeau numai în județul Giurgiu, dar în Brașov prețurile bat la 45 – 55.000 de lei, în timp ce în Dîmbovița porcii se vindeau cu numai 28 – 32.000 de lei kilogramul în viu. Mai ieftină pare a fi, în județul Bacău, carcasa de porc, care tot după prețurile Ministerului Agriculturii a ajuns la numai 65 – 65.500 de lei kilogramul, în timp ce în județul Constanța aceasta se vindea cu 120 – 140.000 de lei, iar în Bistrița-Năsăud și Covasna cu 100 – 130.000 de lei.
Prețul cărnii de porc, în viu sau în carcasă, crește constant din luna martie. Creșterea a fost abruptă, de la 53.000 de lei kilogramul, la 85.000 în septembrie, la carnea în carcasă. Reprezentanții patronatului cărnii spun că prețul ar trebui să nu mai crească, dar el este influențat și de scumpirea gazului și carburanților. De la începutul anului viitor, în industria cărnii va fi aplicat un nou sistem de plată a mărfii (carnea în carcasă), numit EUROP, care va indica procentul de carne din carcasă. Sistemul va intra mai întîi în funcțiune în abatoarele mari. (Petru DONE)
Lasă un răspuns