• după un interviu maraton, unde au participat sute de oameni, au fost selecționați 36 • șansa de a cîștiga bani buni în Suedia s-a spulberat, pentru că patronul oneștean a pretins fiecărui selecționat cîte 1.000 de Euro
Pentru mulți dintre locuitorii municipiului Onești, un anunț dat pe postul de televiziune locală părea să le aducă bucuria și fericirea în sînul familiei. Anunțul promitea locuri de muncă în Suedia, la un parc de distracții. Electricieni, sudori, lăcătuși-mecanici, vopsitori și șoferi ar fi avut șansa să cîștige aproximativ 600 Euro lunar, la care se adăugau cazarea, masa, transportul gratuite, plus vechime în cartea de muncă și, nu în ultimul rînd, 100 Euro lunar pentru familiile celor plecați. Înscrierile s-au făcut pînă pe 11 ianuarie, urmînd ca în aceeași zi să aibă loc și interviul. Ziua cu pricina a fost pentru cei 388 de oneșteni dornici de a lucra în străinătate una plină de agitație. Oamenii s-au adunat încă de la primele ore ale dimineții în fața restaurantului „Butucul de vie”. O aglomerație greu de descris în cuvinte. Pe lîngă candidații înscriși pentru a participa la interviu s-au mai adunat încă 200 de oameni, care au sperat la selecție în ultima clipă.
În prima serie de candidați au intrat în restaurant în jur de 100 de oameni. Rînd pe rînd, fiecare dintre ei a fost ascultat cu atenție de patronul parcului de distracții din Suedia, precum și de Ionel Iurașcu, administratorul SC SPEO-INTERNATIONAL. „La interviu am fost întrebați ce meserie avem, după care au urmat cîteva întrebări în domeniu. Patronul suedez ruga pe fiecare candidat în parte să îi arate palmele, bănuiesc că pentru a verifica dacă muncim fizic, adică dacă avem bătături. Pentru el contau foarte mult aspectul fizic și felul de a vorbi, precum și starea civilă, care era de preferință căsătorit”, ne-a declarat C.A., unul dintre cei selecționați pentru Suedia. După perindarea numeroșilor candidați prin fața suedezului și a comisiei, doar 36 au fost selecționați, lista învingătorilor fiind afișată sîmbătă seara.
Majoritatea celor care au trecut testul au crezut că l-au prins pe Dumnezeu de picior. Curînd, însă, au început să apară primele semne de îndoială. După plecarea delegației suedeze, oneștenii selecționați au fost sunați rînd pe rînd de către patronul Iurașcu, cel care se ocupă cu plasarea forței de muncă, cu toate că firma lui, SPEO Internațional nu este acreditată la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS). Oneștenii s-au prezentat la sediul firmei oneștene în vederea unei discuții preliminare pentru perfectarea contractului de muncă. Cel puțin așa credeau ei.
Dar, spre surprinderea lor, au aflat cu stupoare că de fapt promisiunile firmei SPEO erau deșarte.
„Am intrat la domunul Iurașcu și a început să-mi pună condiții. A cerut 1.000 EURO motivînd că trebuie să plătească în stînga și în dreapta pentru procurarea actelor necesare, vizelor și transportul. Am rămas uimit, mai ales pentru faptul că la interviu nu s-a pomenit nimic de bani. Delegația suedeză se arătase interesată de a face rost de forță de muncă calificată din România. Românii muncesc bine pentru bani puțini, iar noi întruneam condițiile. De ce se cer acum bani nu știm”, ne-au declarat cei care erau pe lista selecționată.
Patronul oneștean Ionel Iurașcu le-a răspuns celor chemați ulterior la sediul firmei Speo că „nu e vorba de nici o țeapă și că dacă ar fi vrut să îi păcălească le-ar fi luat la fiecare cîte 2-300 de Euro și a doua zi ar fi dispărut”. Patronul justifică totuși sumă pretinsă de 1.000 Euro prin faptul că sînt multe acte de întocmit, inclusiv cele legate de viza ambasadei din Suedia, transportul, asigurările de sănătate, etc. „Ne-a spus că a făcut cheltuieli de 2.000 de Euro pentru a-i aduce pe suedezi la Onești și că, la rîndul lor, patronii din Suedia au cheltuit 7.000 de Euro. Pe deasupra, ne justifica faptul că a dat o groază de bani pe închirierea restaurantului unde a avut loc interviul. Nu știu ce rost aveau aceste motivări în fața nostră, pentru că așa cum ni s-a spus la interviu, cheltuielile au fost suportate de suedez și oricum firma avea nevoie de oameni pentru a munci”, ne-a declarat M.C.
Ceea ce le-a dat serios de gîndit celor 36 de candidați admiși este timpul scurt în care patronul Iurașcu a cerut să-i fie aduși banii. „Pe unii dintre colegii mei i-a amenințat că dacă nu aduc banii pînă a doua zi vor fi scoși de pe listă. Mie mi-a dat răgaz patru zile. Pentru că nu aveam bani în casă, urma să-mi vînd mașina în tîrg. Mi-a spus că mă aștepată să vin după tîrg cu banii direct la el, pentru că altfel mă șterge de pe listă și pleacă altul în locul meu”, ne-a mai spus un selecționat pentru parcul de distracții din Suedia.
Deși în anunțul publicitar se specifica clar că perioada de muncă este de nouă luni, oneștenii au aflat că s-a redus la șase luni. „Ne-a anunțat să dăm banii acum, iar că plecarea va fi în aprilie și numai pentru șase luni. Tot atunci am aflat că salariul nostru nu este de 600 de Euro, ci doar de 520, iar banii primiți de familie au fost și aceștia diminuați de la 100 Euro la 2,5 milioane de lei”, ne-a povestit contrariat V.H.
Contactat telefonic, patronul firmei Speo Internațional, Ionel Iurașcu, ne-a declarat că, într-adevăr, a cerut 1.000 de Euro celor aflați pe listă. „Banii sînt pentru transport și asigurare medicală, iar în Suedia masa și cazarea vor fi gratuite. Diminuările de salarii sînt pentru că din sumele inițiale, de 600. respectiv 100 de Euro, s-au retras patru milioane de lei pentru asigurare nelimitată. Trebuie totuși să se înțeleagă că firma mea angajează oameni pe care îi trimite în deplasare. Cei care se tem că vor fi păcăliți nu au decît să stea acasă. Pînă în prezent, 25 de persoane din Onești și din alte localități au adus cei 1.000 de Euro. Mai trebuie să se știe că am renunțat la unii doritori care aveau bani, însă nu erau destul de pregătiți profesional”.
Cel puțin pînă la plecarea celor 25 de oneșteni în Suedia, la parcul de distracții, în rîndul celor selecționați continuă însă să persiste semne de întrebare. (Măriuca BOBOȘA, Daniel GORUN)
Lasă un răspuns