• consumul cărnii de porc neverificate de veterinar poate duce la îmbolnăviri precum trichineloza • specialiștii le sugerează gospodinelor să fie atente ce mărfuri cumpără și ce preparate fac • abuzul de mîncare poate provoca infarctul miocardic
Consumul cărnii de porc neverificate sanitar-veterinar și a maionezelor preparate din ouă crude infestate cu salmonella ne pot strica sărbătorile. Cadrele medicale ale Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) atrag atenția asupra acestor pericole, iminente mai ales în această perioadă a anului, cînd toată lumea face cumpărături, volumul vînzărilor este foarte mare, iar controalele de specialitate pot pierde din vedere comercianți nesrioși, care scot pe piață produse alterate. Sfaturile specialiștilor se îndreaptă în special către gospodinele care vor prepara singure meniul meselor de Crăciun și Revelion, bucătăriile particulare fiind un sector în care inspectorii sanitari nu pot face verificări asemănătoare celor din localuri și restaurante.
Cum în anii trecuți, din secțiile de Boli Conatgioase ale Spitalului Județean nu au lipsit pacienții cu toxiinfecții alimentare și trichineloză, provocate de alimentele consumate de sărbători, medicii nu pregetă să transmită populației cele mai simple moduri de a se pune la adăpost de boală. „Anul acesta, chiar pe 2 ianuarie, o familie întreagă formată din cinci persoane a fost internată cu toxiinfecție alimentară provocată de consumul de carne tocată păstrată în mod necorespunzător și a ouălelor crude din propria gospodărie. Anul trecut au fost trei cazuri de trichineloză tot în mijlocul unei familii de la țară, care a mîncat carne de porc neverificată de veterinar”, a exemplificat doctorița Daniela Lupașcu, șefa Inspecției Sanitare de Stat din cadrul DSP.
Cel mai simplu mod de a ne feri de toxiinfecțiile alimentare, de salmoneloză și de trichineloză ar fi preparea mîncărurilor numai din produse proaspete, evitarea preparării maionezelor și cremelor din ouă crude și efectuarea examenului trichineloscopic a cărnii de porc. Însă nu doar carnea de porc este cea care poate transmite la om trichineloza, ci și carnea de vînat. Chiar și respectarea acestor minime norme sanitare pot conduce totuși la îmbolnăviri de sărbători. Preparatele tradiționale din carne, dulciurile și abuzul de alcool pot declanșa boli cum ar fi indigestiile, crizele de ulcer, acutizarea crizelor de colecist și chiar producerea infractului miocardic. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns