Absențe, teme nefăcute, lecții neînvățate. O veselie! Dar toată bucuria se temină cînd se anunță sfîrșitul semestrului. Culmea, în aceste zile de sfîrșit toată lumea e disperată. Rugăminți pe la profesori să ne motiveze absențele, tocit pe rupte ca să ne reparăm mediile. Mai ieri am trecut pe lîngă Liceul Economic. Mare mi-a fost mirarea să văd că barul era gol și nici un elev nu mai sprijinea gardul liceului. Toată lumea în clase! Este parcă o regulă nescrisă pentru elevii din toată lumea să realizeze în ceasul cel din urmă că trebuie să învețe. Adevărul e că nu prea e ușor să îți ridici mediile cînd catalogul e plin cu note „ușoare”.
Am observat cum în toate liceele băcăuane se întîmplă același lucru: „îngrășarea porcului în Ajun”. Cum se procedează?
Nici o absență, măcar acum. Venit la toate orele și învățat pentru obiectele la care ești în pericol. În unele locuri se practică referatele salvatoare, însă, atenție, nu peste tot. Cel mai bine este să fim destul de conștienți, ca să nu ajungem pînă la stadiul de corijare.
E chiar distractiv să vedem colegi de-ai noștri care după ce au ținut-o într-o distracție tot semetrul, acum se pun cu burta pe carte. Dacă însă aveți o grămadă de absențe în catalog, s-ar putea să nu aveți prea multe șanse pentru a vă spăla notele rele. Trebuie să vă învățați foarte bine lecția de zi și să vă uitați puțin și peste cele din urmă. Ridicați mîna, fiți insintenți ca să vă asculte la ceea ce știți, nu să vă treacă la o lucrare fulger în care să luați tot o notă de patru. Deși cei mai disperați sînt cei care vor să treacă la toate obiectele, mai sînt și alții care vor să aibe o medie generală cît mai mare. Îi vezi pe cei de-a 12-a care dau admitere pe bază de dosar. Am observat, cumea, că e mai greu să iei o notă că să îți ridici media decît să iei o notă de trecere. Calculați-vă bine media, rugați dirigintele să vă dea toate notele din catalog, ca mai apoi să știți ce notă vă trebuie ca să obțineți media dorită. Este imposibil să vă propuneți numai note de nouă și zece, pentru că elevii care au puterea să învețe la toate obicetele și să facă față și pregătirlor sînt foarte puțini. De aceea cred că ar trebui să vă concentrați asupra notelor care vă trebuie la facultate.
Încercați însă, în disperarea voastră, să nu stresați profesorii. Ei trebuie să încheie mediile, să verifice toți elevii, nu au timp să se ocupe doar de trei-patru elevi. Apoi, nici un profesor nu vrea să lase elevi corijenți, de aceea prioritatea lor sînt aceștia, nu cei care vor zece pe linie. Dacă insistați prea mult pentru un zece s-ar putea să se cam supere pe voi cel de la catedră. Chiar dacă așa ceva nu se face, nu e bine și nici nu ne folosește, munca sub stres, pe ultima sută de metri este soluția salvatoare. Sper să meargă în toate cazurile. Totuși, trebuie să recunoaștem că nu ne e bine cînd ajungem în această situație și abia acum realizăm că ar fi fost mai potrivit dacă învățam la timp. (Roxana Șmil)
Lasă un răspuns