În ultima ședință de Consiliu județean, discuțiile referitoare la proiectele sociale și culturale au ținut capul de afiș. Astfel, unul dintre proiectele supuse aprobării este „Promovarea asistenței sociale pe teren (la domiciliu)-ASIST 2003, depus în cadrul Programului PHARE 2001 Coeziune Economică și Socială- Schemă de Investiții în servicii Sociale, linie de Buget RO 0101.03.03. Pentru acest proiect, Consiliul județean Bacău a primit aprobarea pentru implementare.
Acest proiect își propune crearea unui sistem de servicii de asistență socială coerent, flexibil, viabil și adaptat nevoilor grupurilor vulnerabile existente în municipiul Bacău. Proiectul va crea un parteneriat eficient între reprezentanți ai administrației publice locale și ai organismelor non-guvernamentale.
Reușita proiectului are la bază realizarea unor obiective multiple. Crearea unei rețele de lucrători sociali la domiciliu este unul dintre acestea, obiectiv ce va fi atins prin angajarea, de către fundația partener a unui număr de 30 de persoane care vor fi formate prin instruire de specialitate. Vor avea prioritate la angajare șomerii și tinerii care intră pe piața muncii pentru prima dată și în mod special cei care provin de la centrele de plasament. Lucrătorii sociali vor beneficia de asistență permanentă din partea unui psiholog și a unui asistent social, echipa urmând a fi completată cu 2 kinetoterapeuți și un asistent social mediu.
Un alt obiectiv constă în îmbunătățirea standardelor de conviețuire socio-familiale prin acordarea de asistență de specialitate la domiciliu și în cadrul Centrului de restabilire socială și reabilitare. Sunt vizate un număr de 200 de persoane în vârstă aflate în situații de dependență și încă 100 de persoane în vârstă cu handicap de grad ușor sau mediu ca și familiile acestora.
Conștientizarea necesității prevenirii abandonului persoanelor aflate în dificultate și schimbarea mentalității cu privire la dificultățile pe care le implică îngrijirea sau conviețuirea cu vârstnicii sunt câteva dintre aspectele ce vor fi abordate în cadrul acestui proiect.
Bugetul total al proiectului este de aproape 100 000 de EURO, din care cofinanțarea Consiliului județean este de 3260 de EURO. Cofinanțarea partenerului este de peste 8500 de EURO, diferența urmând să fie suportată prin intermediul Programului PHARE. Proiectul urmează să fie implementat pe parcursul a 12 luni de la data semnării contractului de către toate părțile contractante.
Lasă un răspuns