• acesta a fost construit, în 1850, de boierii Cantacuzino și Pașcanu, iar în ultimii ani a fost lăsat în paragină • și parcul dendrologic va fi refăcut și redat publicului interesat de frumusețile zonei
Binecunoscuta zonă dendrologică din Hemeiuși va constitui, în scurt timp, un veritabil punct de atracție pentru băcăuani, și nu numai. După ce a stat în paragină o lungă perioadă de timp, parcul a intrat anul acesta în refacere. Cele 50 de hectare au fost preluate de Direcția Silvică, care investește 40 de miliarde atît în reconstrucția parcului, cît și în refacerea binecunoscutului castel care se află aici. Construcția, de o reală valoare istorică, a fost începută prin anii 1850 de boierii Cantacuzino și Pașcanu și, în decursul timpului, a suferit serioase degradări în structură. „Nu vrem ca acest parc să fie numai al silvicultorilor. Avîndu-se în vedere importanța istorică a castelului, cît și arhitectura peisagistică a zonei, consider că acest parc va fi un punct de atracție pentru turiști, dar și pentru băcăuani, ținînd cont că județul nostru nu stă prea strălucit la acest capitol”, a spus Viorel Ghelasă, directorul Direcției Silvice Bacău.
La începutul anului viitor, cel mai probabil, băcăuanii vor avea ocazia să viziteze clădirile castelului. Spațiile vor fi folosite și ca locații pentru diverse manifestări culturale și congrese, expoziții cinegetice și colecții specifice sectorului silvic. Artiștii pot alege acest loc pentru inspirație și pentru creație. Viorel Ghelasă spune că parcul va fi similar Grădinii Botanice din Iași, unde băcăuanii vor putea admira specii dendrologice venite din toate colțurile lumii, o colecție impresionantă de trandafiri, precum și specii rare de arbori. „O să aducem și cai de la una din faimoasele herghelii din țară, probabil de la herghelia Dumbrava din cadrul Direcției Silvice din Piatra Neamț”, a adăugat Ghelasă.
Pentru amatorii de grătare însă, avem o veste proastă. În parcul de la Hemeiuși nu se va simți niciodată miros de mici și nici nu vor fi locuri pentru a întinde pături sau mese de picnic. Aici, lumea va veni să se plimbe pe alei, să se odihnească pe bănci, și nu să folosească parcul ca loc de agrement și distracție. (Bianca TOMESCU)
Lasă un răspuns