Pătimirea Sfinților Mucenici Tirs, Levchie și Calinic (sec. III)
Sfinții Tirs, Levchie și Calinic au trăit în vremea împăratului Decius, cînd în părțile Bitiniei și Nicomidiei stăpînea dregătorul Cumvrichie. Într-o zi, Cumvrichie a venit în cetatea Cezareei din Bitinia, cu dorința de a-i sili pe toți oamenii să se închine idolilor. Sfîntul Levchie a mers către dregător și, arătîndu-i deșertăciunea zeilor, a mărturisit pe Hristos ca Dumnezeu adevărat, îndemnîndu-l și pe el să lase întunericul și să umble în lumină. Cînd a auzit aceste cuvinte, Cumvrichie, plin de mînie, a poruncit să-l bată pe Sfînt, i-au strujit carnea de pe trup însă, rămînînd tare în credință, a poruncit de i-au tăiat capul. În alt oraș, Helespont, dregătorul a fost întîmipinat de Tirs, care, după ce a fost asigurat că este liber să vorbească ce vrea înaintea stăpînirii, a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos și l-a mustrat pe dregător că silește pe oameni să cinstească chipuri cioplite din lemn și din piatră, care nu sînt dumnezei. Nevrînd el să aducă jertfe idolilor, a poruncit dregătorul de l-au bătut peste obraz, i-au sfărîmat gleznele, legîndu-i la un loc mîinile și picioarele, i-au băgat ace în pleoape și i-au înțepat ochii. Apoi, i-au sfărîmat picioarele cu măciuci de aramă și i-au turnat plumb topit pe spinare. Însă, prin darul lui Hristos, a rămas nevătămat. Fără a ceda, păgînii l-au aruncat de pe un zid înalt, într-un loc unde erau țepi și cuie ascuțite, dar, cu puterea lui Dumnezeu a rămas întreg. Deși dregătorul Cumvrichie a murit, urmașul lui, Vavdos, a continuat să-l chinuie. El l-a pus pe Sfînt într-un sac, l-a aruncat în mare, însă spărgîndu-se sacul, a fost scos de îngerul Domnului la uscat. L-au dus la rugăciune în templu, dar s-au sfărîmat statuile. L-au dat să-l mănînce animalele sălbatice, însă ele nu s-au atins de el. Mîniați, iarăși l-au bătut pe Tirs, încît cădea carnea de pe el.
În acele momente cumplite, a fost adus la credința lui Hristos și Sfîntul Calinic, care era slujitor la templu și a rămas impresionat cum Sfîntul Tirs, doar prin numele lui Hristos, a dărîmat statuile zeilor din temple.
Sfîntului Calinic i s-a tăiat capul, iar pe Sfîntul Tirs, băgîndu-l într-un sicriu, au început să-l taie cu fierăstrăul și nemaiputînd slugile să tragă fierăstrăul, Sfîntul și-a dat sufletul în mîinile lui Dumnezeu.
Duminică, 15 decembrie
Pătimirea Sfîntului Mucenic Elefterie
Sfîntul Elefterie era din Roma și a trăit în timpul împăratului Adrian. Fiind copil, a rămas orfan de tată și a fost crescut doar de maica sa, Antia, care l-a învățat să creadă în Hristos. Ea l-a dus pe Sfînt la Anichit, episcopul Romei, care l-a dat pe el să învețe Sfînta Scriptură și l-a așezat în rînduiala clericilor. La vîrsta de 15 ani, Elefterie a fost hirotonit diacon, și la 18 ani, preot. După doi ani, Anichit l-a hirotonit episcop în Iliric. Întorcînd pe mulți la credința creștină, Sfîntul a fost chemat de împăratul Hadrian pentru a renunța la creștinism. Fără teamă, Elefterie a mărturisit pe Hristos, Dumnezeu adevărat, și a defăimat idolii. Aceste fapte și atitudinea dîrză au stîrnit mînia împăratului, care l-a dat la chinuri. A poruncit să-l culce pe un pat de aramă și să-i dea foc. Apoi, l-au pus pe un grătar de fier înroșit în foc și, iarăși, l-au băgat într-o căldare plină de untură și cu smoală în clocot. Cu puterea și darul lui Hristos, Elefterie a fost păzit nevătămat. La sfatul unui dregător roman, l-au aruncat într-un cuptor de aramă ars în foc, din care a ieșit întreg. Atunci, Hadrian a poruncit să-l arunce în temniță. În scut timp, Sîntul a fost scos afară și a fost legat de un car tras de cai sălbatici. Însă, fiind eliberat de îngeri, a fost dus într-un munte înalt. Acolo a trăit alături de fiarele sălbatice și i-a botezat și pe slujitorii trimiși să-l prindă. În cele din urmă, Sfîntul Elefterie a fost adus din nou în fața împăratului, care a poruncit slujitorilor să-l împungă cu sulițele. Așa a murit marele mucenic. Maica sa, Antia, îmbrățișînd pe Sfînt mort și sărutîndu-l, a căzut peste dînsul, și i s-a tăiat și ei capul cu sabia. (C. Gh.)
Lasă un răspuns