Sinaxar romano-catolic: Pomenirea Sfîntului Paulin de Nola
Din învățătura Sfîntului Ioan Gură de Aur: „De vei vedea pe vreun om nedrept și rău că petrece întru îndestulare și întru sănătate, să nu te minunezi de el, pentru că a făcut și el puțin bine, înaintea iui Dumnezeu, și, pentru aceasta, își ia plata sa aici, iar acolo, va auzi, ca și bogatul din Sfînta Scriptura: „Tu ți-ai luat cele bune în viața ta, pentru acel bine făcut de tine”. Iar de vei vedea pe cel ce viețuiește în dreptate să suferă multe primejdii și necazuri, să-l fericești, și, ca el, să rîvnești a fi, pentru că, aici, unul ca acela, se curățește de păcate, iar, acolo, merge la multă bucurie, că, pe cel pe care îl iubește Dumnezeu, îl și ceartă.
Pentru ce te tulburi, omule, văzînd pe sfinți, în viață, cu necazuri? Că acei ce rabdă aici necazurile, aceia se vor sălășlui întru Cerească Împărăție, cu bucurie. Iar, pentru cei ce sînt răi, lacomi, tîlhari, răpitori, clevetitori și petrece întru îndestulare, pentru unii că acelora li se pregătesc veșnicile osînde în foc; precum și bogatul acela, care în văpaie fiind, ruga pe Avraam, iar Avraam i-a zis: „Tu, fiule, ți-ai luat cele bune în viața ta, iar Lazăr, pe cele rele: și pentru aceea, el, aici se mîngîie, iar tu te chinuiești, în văpaie arzîndu-te”.
Ascultați, însă, ce fel de bine a luat bogatul: bogăție, sănătate, hrană, băuturi multe, vin scump, stăpînire, slavă și cinste de la toți. Dar Lazar, oare nu a greșit și el ceva ? Cu adevărat, avea și el puține greșeli. Așadar, cînd bogatul și-a luat cele bune în viață, pentru puținul bine pe care l-a făcut, și Lazăr asemenea, și-a luat cele rele, pentru puținele lui greșeli; de aceea, acum, se desfată, iar bogatul se chinuiește. Drept aceea, de veți vedea pe vreun drept suferind, aici, boli și primejdii, să-l fericiți, pentru că aici, de păcate slobozindu-se, va merge curat acolo, la Dumnezeu. Că și dreptul Iov, care fără prihană a păzit poruncile lui Dumnezeu, cîte chinuri n-a luat în trupul lui, aici ! Și pentru ce altceva pătimea, fără numai că, acolo, mai mare cinste să primească? Iar la alții, răi fiind, chiar dacă numai în sănătate ar petrece și nici o primejdie nu le-ar veni, la unii ca aceștia, și la slava lor de oameni păcătoși, nimeni să nu rîvnească, ci mai mult, să plîngă pentru dînșii, că sabia judecății se gătește asupra lor.” (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns