• rafinăria oneșteană și-a anunțat intenția de a trimite în șomaj 550 de salariați • listele nominale cu cei care își vor pierde locurile de muncă vor fi stabilite în urma unei analize individuale pentru fiecare salariat • liderii sindicatului Rafinorul spun că nu se vor opune restructurărilor, fiindcă acestea se impun • valul de concedieri i-ar putea viza și pe muncitorii aduși la Rafo de la Rafinăria Dărmănești
Peste 550 de angajați de la societatea Rafo Onești își vor pierde locurile de muncă în cel mai scurt timp. Conducerea rafinăriei oneștene a trimis notificări către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău, prin care își anunță intenția de a disponibiliza 550 de salariați. „Înștiințarea am primit-o pe 19 decembrie anul trecut. Deocamdată este prematur să ne pronunțăm dacă acesta va fi numărul final al celor care vor fi disponibilizați, pentru că societatea trebuie să își întocmească proiectul de concediere, care va trebui negociat cu reprezentanții sindicatului «Rafinorul»”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău. Conducerea Rafo Onești a motivat în adresa trimisă celor două instituții că firma trece printr-o perioadă economico-financiară dificilă. Rafo Onești a fost privatizată în octombrie 2001, cînd 60 la sută din pachetul de acțiuni al rafinăriei a fost preluat de consorțiul de firme Imperial Oil și Canyon Servicos LDA din Portugalia. Noul patron, Corneliu iacobov, a semnat cu sindicatul Rafinorul un protocol prin care se obliga să păstreze forța de muncă de la momentul cumpărării, redistribuită în condițiile retehnologizării rafinăriei, să reducă numărul de angajați numai pe cale naturală (prin pensionări), să preia toate costurile impuse prin Contractul Colectiv de Muncă și să respecte prevederile lui în următorii cinci ani. La Rafo lucrau atunci 2.600 de persoane.
Între timp, numărul salariaților a crescut la 3.228. Liderii sindicatului muncitorilor de la Rafo susțin disponibilizările și le consideră necesare în condițiile economice actuale. „La nivel de societate, numărul personalului aferent procesului de producție este prea mare comparativ cu alte rafinării din țară. Situația actuală impune disponibilizarea de muncitori, iar sindicatul nu se va opune. Estimativ, ar putea fi vorba despre 550 de salariați care ar putea pleca”, ne-a declarat Ion Marin, lider de sindicat la sindicatul Rafinorul.
Numele șomerilor se vor cunoaște după o evaluare
Stabilirea persoanelor care vor îngroșa rîndurile șomerilor se va face după o analiză individuală a fiecărui caz. Pînă joi, cei cinci directori de la Rafo vor trebui să facă evaluarea fiecărui salariat pentru a se stabili exact eficiența lui la locul de muncă. Verificările vor viza inclusiv personalul cu funcții de conducere. „Cei cinci directori vor trebui să prezinte joi analiza punctuală asupra structurii de conducere, a posturilor normate necesare, precum și nivelul de salarizare pe individ. Analiza va stabili cine este în plus și cine rămîne în unitate. După ce se va încheia evaluarea fiecărui salariat, se va trece la întocmirea programului de restructurare. În principiu, ne-am dat acordul pentru aceste măsuri extreme, dar urmează să negociem programul de restructurare”, a mai spus liderul de la „Rafinorul”.
Nimeni nu poate spune în acest moment dacă de la Rafo vor pleca și o parte dintre muncitorii care au fost angajați după închiderea Rafinăriei Dărmănești. La sfîrșitul verii trecute, societatea oneșteană a preluat de la Rafinăria Dărmănești 358 de angajați, pe care i-a redistribuit în diferite sectoare de activitate. Ei au avut însă siguranța locului de muncă doar jumătate de an, pentru că disponibilizarea colectivă evitată atunci la Dărmănești se va concretiza acum la Rafo. După ce proiectul de concediere va fi aprobat, se vor stabili listele nominale cu persoanele care vor părăsi Rafo Onești, precum și data la care cei 550 de salariați vor trebui să își facă lichidarea. (Claudiu TĂNĂSESCU)
pe raster
Disponibilizări și la Aeromotors Bacău
Anul a debutat într-un mod deloc fericit și pentru mai bine de jumătate dintre angajații societății Aeromotors SA Bacău. Conducerea unității care se ocupă cu repararea motoarelor de avioane și-a anunțat și ea intenția de a da afară 76 de salariați. „Noi am primit notificarea cu intenția de a disponibiliza mai bine de 50% din salariați pe 22 decembrie, precum și programul de restructurare. După ce acesta va fi negociat cu sindicatul, conducerea firmei va trimite listele nominale la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a se trece la întocmirea dosarelor de șomaj. Un inspector de a-l nostru va verifica zilele acestea dacă se respectă, conform Codului Muncii, termenele dintre înștiințarea salariaților și plecarea lor efectivă din firmă”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. În proiectul de concediere trimis instituției băcăuane se specifică sfîrșitul lunii martie ca dată limită la care viitorii șomeri vor trebui să părăsească Aeromotors SA Bacău. La această unitate sînt angajați în acest moment 137 de salariați. Măsura drastică pe care conducerea Aeromotors Bacău a luat-o se leagă de datoriile firmei la bugetul de stat și la bănci. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns