• șomerii băcăuani preferă veniturile sigure și mici în locul soluțiilor altenative
Constantin Chelaru este de la sfîrșitul anului trecut șomer. A venit la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău să fie luat în evidență. Ca majoritatea șomerilor, el speră că va primi bani sau un loc de muncă. Posibilitatea de a se califica într-o altă meserie cade pe ultimul plan. „Eu am lucrat pînă în decembrie la Rombet, ca betonist. Sînt instalator de meserie, dar pentru că nu am găsit ceva pe meseria mea am acceptat și post de muncitor necalificat, chiar dacă eram plătit cu salariul minim. A venit iarna și m-au trimis în șomaj. Am trei copii de întreținut, iar soția este șomeră și ea. Nu putem sta fără nici un ban în casă, așa că am venit să las dosarul pentru șomaj. Sau poate mă îndrumă aici spre un loc de muncă. Fără acești bani, am sta numai în alocația copiilor. Și nu îmi permit să stau în plină iarnă fără serviciu sau o sursă de venit, mai ales că sînt atîtea de plătit la întreținere”, ne-a spus bărbatul de 36 de ani.
Participarea șomerilor la cursurile de recalificare, în speranța că își vor putea găsi un loc de muncă este destul de redusă. Anul trecut, AJOFM Bacău a organizat 34 de cursuri de formare profesională pentru șomeri, în care au fost cooptate 601 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. După absolvire, și-au găsit de lucru 347 de șomeri. Raportat la cei 18.000 de oameni fără serviciu din județul nostru, rata de participare a șomerilor la una dintre formele de educație și formare este foarte mică, de numai 3,3%. Peste 9.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au preferat să stea în indemnizația de șomaj sau să muncească la negru, decît să obțină o diplomă pentru o nouă meserie. „Faptul că există șomeri care preferă să aibă un venit sigur, indemnizația, și, în paralel, să muncească și la negru este o realitate. Chiar dacă aceștia beneficiază de indemnizație de șomaj, este foarte greu să dovedim că muncesc fără forme legale. De regulă, șomerii băcăuani evită cursurile și meseriile din domeniul confecțiilor”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău.
Instituția băcăuană are la îndemînă și instrumentul prin care să îi oblige pe șomeri să se înscrie la cursuri, mai ales că pentru ei acestea sînt gratuite. Conform Legii șomajului, persoanele care beneficiază de indemnizația de șomaj sînt obligate să participe la serviciile de formare profesională organizate de AJOFM Bacău. Șomerii care nu se mai prezintă la cursul de calificare, cît și cei care-l absolvă și refuză încadrarea în muncă sînt obligați să restituie Agenției cheltuielile de organizare pentru cursul respectiv. Dacă numărul absențelor nemotivate depășește 10% din totalul orelor de curs, șomerul va fi exmatriculat, fără a mai avea dreptul la un nou curs gratuit. El este obligat să restituie cheltuielile efectuate pînă la data cînd a fost exmatriculat și își pierde totodată și ajutorul de șomaj. „Ei se pot retrage fără a suporta cheltuielile, dacă se încadrează în muncă sau încep o activitate autorizată”, a precizat Octavian Țicău. Anul trecut și-au pierdut indeminzația de șomaj 150 de persoane care au refuzat cursurile de calificare. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns