Pomicultorii ale caror livezi au fost afectate, in luna mai a anului trecut de inghet, vor primi sprijin financiar guvernamental. Hotarirea a fost luata luni, 14 aprilie, de Executiv, care a stabilit conditiile tehnice si modul de aplicare a acestora în sectorul pomicol, în conformitate cu reglementarile Uniunii Europene. Pot beneficia de sprijin financiar întreprinderile mici si mijlocii active în productia primara de produse agricole din sectorul pomicol, a caror productie a fost afectata de fenomenul de înghet tirziu de primavara, cu mai mult de 30% din media productiei anuale pe ferma. Nivelul maxim al despagubirilor nu va depasi 80% din pierderile de venit ale producatorilor agricoli. Pierderile de venit se vor calcula prin diferenta dintre rezultatul obtinut din multiplicarea cantitatii produse în anul în care s-a manifestat fenomenul de înghet tirziu de primavara cu pretul mediu obtinut în acel an si rezultatul obtinut din multiplicarea cantitatii medii anuale produse în trei ani anteriori producerii fenomenului cu media pretului obtinut în aceeasi perioada. Din valoarea maxima a despagubirii se vor scadea însa valoarea despagubirii primite de la societatile de asigurare, asigurare-reasigurare ca urmare a asigurarii plantatiilor pomicole si valoarea cheltuielilor neefectuate în pomicultura, ca urmare a aparitiei fenomenului de înghet tirziu de primavara. Calculul pierderilor de venit va fi efectuat pentru fiecare beneficiar în parte, iar spijinul financiar va fi acordat direct beneficiarului, grupurilor de producatori sau organizatiilor de producatori unde beneficiarul este membru.
Institutia responsabila pentru implementarea sprijinului financiar este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va stabili normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului emisa in acest sens, în termen de 30 de zile de la publicare.
Conform datelor furnizate de Agentia Nationala de Meteorologie, în primavara anului 2007 s-au înregistrat temperaturi scazute si fenomene de înghet, în mod deosebit în prima decada a lunii mai, cind s-au înregistrat pina la minus 4,9 grade Celsius, productia de fructe fiind afectata în proportie de 10%, pina la 100%. (Petru DONE)
Lasă un răspuns