• 12 familii din satul Furnicari fug din calea apelor • după ce an de an au fost afectați de inundații, oamenii și-au luat lumea în cap și au pornit încotro au văzut cu ochii • cum se va mai încălzi puțin, oamenii își vor face case noi pe terenuri ceva mai îndepărtate
Vremuri de bejenie pentru 12 dintre familiile din statul Furnicari, comuna Tamași, care își au casele aproape de albia rîului
Siret. După ce ani la rînd au fost nevoiți să se adăpostească prin poduri ori de cîte ori Siretul își ieșea din matcă, oamenilor le-a ajuns cuțitul la os și au pornit încotro au văzut cu ochii. Lămuriți, în mare parte și de autorități, membrii celor 12 familii au decis că e mai înțelept să plece ei din calea Siretului decît să se lupte, an de an, cu furia apelor. Gheorghe Tamaș, primarul comunei Tamași, a înaintat în aceste zile către Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bacău o informare privind sumele ce vor fi acordate drept despăgubiri, fiecărei familii în parte, în momentul în care își vor părăsi vechile locuințe și vor începe lucrările de construcții la noile case.
Ionuț Maftei, directorul SGA Bacău, a fost de părere că singurul lucru care s-ar mai fi putut realiza pentru evitarea pericolului de inundații în zona aflată la ieșirea din satul Furnicari ar fi fost construirea unui baraj cu o lungime mai mare de un kilometru și jumătate, de la biserica catolică din Furnicari și pînă aproape de ieșirea din sat. „O asemenea investiție nu s-ar fi justificat din punct de vedere economic. Pentru construirea unui astfel de baraj ar trebui cheltuite cîteva miliarde de lei. Strămutarea caselor aflate în zona de risc ar costa de zece ori mai puțin. Majoritatea caselor care sînt construite aici sînt din chirpici și paiantă, așa că despăgubirile pe care ar trebui să le primească în caz de strămutare nu ar fi foarte mari”, ne-a mai spus directorul SGA Bacău.
La rîndul său, primarul comunei Tamași ne-a mărturisit că nu a fost deloc un lucru simplu să îi convigă pe cei 12 localnici să își lase baltă casele în care au locuit atîția ani și să își ia din nou viața de la capăt. „Nu este pentru prima dată cînd încercăm să îi convingem pe localnicii care își au casele în zonele cu potențial mare de inundații că e mai înțelept să plece ei de bună voie din calea apelor, decît să se întîmple cine știe ce nenorociri. Poate că nu s-ar fi lăsat convinși nici anul acesta dacă nu ar fi fost potopul de săptămîna trecută”, ne-a mai spus primarul comunei Tamași. De la SGA Bacău, raportul întocmit de Gheorghe Tamași va ajunge în zilele următoare pe masa autorităților județene. „Consiliul Județean este cel care va trebui să întocmească un proiect de hotărîre ce va fi înaintat spre Guvern pentru aprobarea acordării de despăgubiri familiilor strămutate”, a precizat Ionuț Maftei. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns