Viticultorii din județul Vrancea, dar și din județul nostru, au dat năvală în Piața Centrală din Bacău. În saci de plastic, în lădițe de pe vremea bunicului, în cutii de carton sau în coșuri, strugurii pentru vin adună destui mușterii. Toți trec de la o mașină la alta, unii chiar gustă din marfă, dar cînd ajung la preț strîmbă din nas ca vulpea cînd a dat de struguri acri. Ieri, la Bacău strugurii se vindeau cu 11.000 de lei kilogramul, dar pentru soiul „otonel” – unul dintre cele mai parfumate, cineva cerea 18.000 de lei, așa, pentru cine întreabă. „Am trecut și cu o zi înainte pe aici – spunea o cumpărătoare cu multe toamne bogate în rod la activ. Să știți că mai pe seară toți lasă din preț și dau marfa chiar cu opt-nouă mii de lei”. Într-un sfert de oră – puțin, ce-i drept – nu am văzut decît un singur cumpărător cu un sul de saci din rafie sintetică și din plastic sub braț, care a bătut palma cu negustorul. Pe un preț confidențial, dar care nu putea fi cu mult sub cerere.
În acest an, struguri s-au făcut. Pe unii i-a bătut grindina, doar în cîteva zone ale Moldovei. Marfă este, deci, dar cel puțin viticultorii din Vrancea au dat sfoară în țară că nu vor lăsa din preț sub 10.000 de lei pe kilogram, pentru că, altfel, nu-și scot cheltuielile. Asociațiile viticultorilor au recomandat producătorilor să vîndă marfa cu prețuri cuprinse între 10.000 și 13.000 de lei, pentru a putea obține un profit minim, necesar reînceperii ciclului de producție. Conform estimărilor, anul acesta se va obține în zona Vrancea o producție de circa 230.000 de tone de struguri. Producătorii privați susțin că, pentru exploatarea unui hectar de vie, au cheltuit pînă acum între 41 și 65 de milioane lei, în funcție de tratamentele fitosanitare aplicate, substanțele folosite și de costul lucrărilor manuale. La acestea se adaugă dobînzile la credite, impozitele și taxele locale, plata asigurărilor în caz de calamități, cît și cota-parte care revine proprietarilor de teren.
Cu toate acestea, un viticultor vrîncean a făcut public tot ieri că vinde struguri (evident, cantități mari) la prețuri cu două pînă la patru mii de lei mai mici. Astfel, strugurii amestec sînt la 6.000 de lei, soiurile fetească Regală, Aligotte, Resling 7.000 de lei, iar soiurile Merlot, Muscat Otonel cu 8.000 de lei. Una peste alta, cam tot la același preț cu cele practicate în Bacău, la cantități ceva mai mici, atît cît le trebuie orășenilor să umple una-două damigene mari. Tot potrivit viticultorilor, procesatorii intenționează să ofere doar 4.000 de lei pentru kilogramul de struguri. Costul producției este acoperit cu un preț de aproape 8.000 de lei pe kilogram, iar restul reprezintă un mic beneficiu pentru a putea relua producția. (Petru DONE)
Lasă un răspuns