Fermierii care fac agricultura ecologica vor beneficia, în acest an, de o subventie care sa acopere 50% din valoarea taxei de inspectie si certificare, dar nu mai mult de 900 de lei, precum si de un sprijin financiar, care poate ajunge la 700 de lei pe hectar. Se acorda sprijin prin sustinerea a 50% din contravaloarea taxei de inspectie si certificare platita de producator organismului de control cu care a încheiat contractul. Totodata, producatorii din domeniul agriculturii ecologice vor primi o suma fixa, în functie de tipul de activitate pe care o deruleaza, subventie care anul trecut nu a existat. Pentru culturile ecologice pe teren arabil, pasuni si fânete permanente aflate în perioada de conversie, subventia va fi în acest an de 425 de lei pe hectar, pentru o suprafata de maxim 20 de hectare, în cazul fiecarui producator. Pentru culturi de vita-de-vie si livezi aflate în perioada de conversie, valoarea sprijinului este de 700 lei pe hectar, de asemenea pentru maxim 20 de hectare. Producatorii de miere ecologica vor primi 75 de lei pentru fiecare familie de albine, în limita a 50 de familii de albine fiecare.
Finantarea este acordata ca ajutor „de minimis”. Acest tip de ajutor nu este considerat ajutor de stat, întrucit nu distorsioneaza concurenta pe piata si nu trebuie obtinuta aprobarea Comisiei Europene (CE) înainte de acordare, în limita unui plafon stabilit. CE a aprobat la finele anului trecut cresterea plafonului de la 3.000 la 7.5000 de euro. Astfel, ajutorul „de minimis” acordat unui producator nu trebuie sa depaseasca valoarea de 7.500 de euro, pe o perioada de trei ani. Tot de ajutor „de minimis” vor beneficia si producatorii de legume si fructe, dar numai daca fac parte din asociatii sau organizatii, subventia fiind diferentiata în functie de tipul de organizare. Un alt criteriu de eligibilitate este ca fermierul sa lucreze o suprafata de cel putin 0,25 hectare. Astfel, persoanele fizice care sint membre ale asociatiilor sau organizatiilor profesionale pot primi 1.110 lei pe hectar, în timp ce membrii grupurilor de producatori, persoane fizice sau juridice, primesc 2.960 de lei pe hectar. Daca grupul de producatori a fost recunoscut preliminar, sprijinul creste la 3.700 de lei pe hectar pentru fiecare membru. Un producator poate primi subventii pentru o suprafata de pina la trei hectare de pe care sint recoltate unul sau mai multe produse din sectorul legume-fructe. (Petru DONE)
Lasă un răspuns