• o scară întreagă de la blocul social E1 a rămas fără gaz metan deși locatarii au plătit • situația persistă de mai bine de un an de zile • oamenii îl acuză pe șeful de scară Aurel Manole că le-a luat banii și nu i-a virat la Romgaz
În rîndurile rromilor care locuiesc în blocurile sociale E1 și E2 din Moinești domnește, de cîteva zile, o stare de tensiune căreia nici o autoritate nu-i găsește rezolvarea. Totul a plecat de la faptul că de aproape un an de zile, locatarii scării nr. 2 de la blocul E1 au rămas fără gaz metan. Ei sînt puși în situația de a îngheța în casă și a nu avea unde să-și pregătească mîncarea, fiind nevoiți să recurgă la improvizații electrice, la reșouri și plite construite în condiții necorespunzătoare, riscînd chiar să declanșeze incendii. Ceea ce se întîmplă pe scara 2 a blocului E1 este cu totul surprinzător, avînd în vedere că pe celelalte trei scări, unde locuiesc tot rromi, locatarii sînt cu plata datoriilor la zi și nici nu au fost nevoiți vreodată să rămînă fără utilități. De fapt, pe scara cu pricina s-a autointitulat șef de scară un rrom din zonă, de profesie muzicant. „De aproape doi ani, Aurel Manole a început să strîngă banii pentru utilități. Noi am plătit în fiecare lună, dar nu ne-a dat nici o chitanță. Și uite așa ne-am trezit în luna martie a anului 2003 că au venit și ne-au tăiat gazele”, ne-a declarat o bătrînă care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Potrivit celor relatate de către directorul Romgaz Moinești, Margareta Iancu, factura lunii martie a anului 2003 înregistra un total de plată de 62,406 milioane lei. Pe 23 iulie 2003, conform spuselor directorului, au fost virați, de la aceeași scară celebră, 21,471 milioane lei, reprezentînd contravaloarea facturilor pe lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie 2002. Pentru perioada mai-decembrie 2002 și ianuarie-martie 2003, de pe scara respectivă trebuiau să se mai încaseze 40,528 milioane lei. Acești bani nu au mai fost virați niciodată. Din acest motiv, cu începere de la finele lunii martie 2003, Romgaz a dispus sistarea furnizării de gaze. Am încercat să obținem și opinia lui Aurel Manole, dar acesta a fost de negăsit. Oamenii ne-au spus că acesta dă foarte rar pe acasă. „Mergeți dumneavostră la el și cereți ă vă arate chitențele, că noi nu putem face nimic. Sare la bătaie și este periculos”, ne-au mai declarat oamenii prin crăpătura ușii. (Cătălin BUZINCHE)
Lasă un răspuns