• conducerea firmei recunoaște că actualele sisteme au devenit ineficiente din cauza uzurii fizice și morale, dar spune că nu are bani pentru investiții • acest lucru s-ar putea realiza doar în condițiile în care băcăuanii și-ar achita la timp întreținerea
Conducerea Termloc SA Bacău consideră că moderinizarea sistemului de alimentare cu energie termică și realizarea de centrale de bloc sau scări de bloc reprezintă soluția de viitor în ce privește alimentarea cu energie termică a orașului. Concluzia a rezultat ca urmare a analizei celor două mari probleme cu care se confruntă soietatea privată care administrează centralele termice de cartier: neplata în termen a facturlor la căldură și apă caldă și debranșările masive de la sistemul centralizat de încălzire. Cauzele pentru care conducerea firmei consideră că nu încasează la timp banii sînt: situația financiară precară a majorității locatarilor, neglijența sau indolența locatarilor care au posibilități de a plăti întreținerea, dar nu o fac, precum și activitatea precară a aunor comitete de asociații care manifestă dezinteres, incompetență sau rea voință. Șefii de la Termloc susțin că, neavînd încasări, nu pot achita la timp facturile la furnizorii de gaz, energie electrică și apă, nu pot pune în practică programul de contorizare a consumatorilor și nu pot constitui fonduri de investiții pentru modernizarea instalațiilor uzate atît tehnic, cît și moral.
Cît privește debranșările, acestea au apărut în primul rînd din dorința locatarilor buni platnici de a avea confort și de a nu mai depinde de vecinii care nu au bani sau nu vor să-și achite facturile în timp util. Soluția cel mai frecvent pusă în practică a fost montarea microcentralelor de aparament. O altă categorie de proprietari debranșați o reprezintă cea a băcăunilor plecați în străinătate, ale căror apartamente au rămas goale și care nu mai vor să-și achite facturile pentru servicii de care nu au nevoie. Nu în ultimul rînd, în categoria debranșaților intră persoanele care au conștientizat că veniturile nu le permit să achite facturile la căldură și au cerut debranșarea totală sau parțială de la sistem. Numărul mare al băcăuanilor care au solicitat debranșarea – aproape 7.000 – a generat creșterea cheltuielilor de producție pe gigacaloria produsă, dar și scăderea calității serviciilor și nemulțumiri în rîndul consumatorilor nevoiți să plătească servicii de care nu beneficiază în mod corespunzător. „Sistemele actuale sînt uzate fizic și moral, și s-a demonstrat că sînt ineficiente. Soluția ar fi ca, acolo unde studiile demonstrează că investițiile merită făcute, rămînînd suficienți consumatori la rețea și nu există perspective că s-ar debranșa, să modernizăm sistemele de alimetare centralizată. Acolo unde s-au înregistrat debranșări masive, varianta ar fi realizarea de microcentrale de bloc sau de scară de bloc”, a afirmat Dumitru Crîșmaru, directorul Termloc SA Bacău.
La sfîrșitul lunii noiembrie, Termloc avea de încasat de la 91 din cele 96 de asociații de locatari și de proprietari deservite 31,5 miliarde de lei. Conducerea firmei susține că nu poate realiza cele două variante de investiții din lipsă de fonduri, sursele de finanțare trebuind asigurate, potrivit directorului Crîșmaru, din fonduri naționale. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns