• un salariu întreg este îngițit, la începutul fiecărui nou an școlar, de ghiozdanul unui elev • dacă într-o familie există doi sau trei copii care trebuie să meargă la școală, economiile părinților sînt puse la grea încercare
Forfotă mare în aceste zile în familiile de băcăuani unde există copii care trebuie să meargă la școală. Din vacanța mare au mai rămas doar cîteva zile, așa că pregătirile pentru începerea noului an școlar au intrat pe ultima sută de metri. O parte dintre copii se bucură, mai ales cei mici, bobocii, care vor păși pentru prima dată pragul școlii, alții, dimpotrivă, ar fi în stare să facă orice numai să mai poată prelungi, măcar cu vreo cîteva săptămîni, minunata vacanță mare. Și dacă emoțiile începutului de an școlar aparțin elevului, grijile financiare intră în grija părinților. Cheltuielile pe care trebuie să le facă acum pentru pregătirea copiilor pentru școală nu sînt deloc puține, iar dacă în casă sînt mai mulți elevi s-ar putea chiar să fie nevoie să fie puse la bătaie și economiile de peste an. Numai un ghiozdan, pregătit așa cum se cuvine, poate înghiți chiar și un salariu întreg. Asta, pentru că din servieta de școală nu trebuie să lipsească stiloul, caietele, creioanele, radiera, penarul și manualele. Nu în ultimul rînd trebuie pus la socoteală și ghiozdanul care, dacă este din material de bună calitate, poate să coste cîteva sute de mii de lei bune.
Un caiet costă între 3.900 și 4.500 de lei, și un elev are nevoie de cel puțin 15 caiete, pentru cei din clasele I – VIII, iar cel mai ieftin stilou, care să scrie, cît de cît, fără să lase dîre de cerneală, costă 60.000 de lei, iar cel mai scump poate ajunge la cîteva sute de mii de lei. Creioanele colorate costă 15.000 de lei, un creion are prețul 1.550 de lei, iar un creion cu mină costă în jur de 13.000 de lei, radiera ajunge și ea la 14.000 de lei, un penar ajunge între 40.000 de lei și 170.000 de lei, iar un penar complet poate ajunge chiar la 300.000 de lei. Ghiozdanul mai costă și el între 175.000 de lei și 800.000 de lei.
Nu trebuie uitat că un elev mai are nevoie de un trening și adidași pentru sport, de pantofi, o cămașă, tricouri și blugi pentru unitățile de învățămînt unde uniforma nu este obligatorie. Părinții trebuie să scoată din buzunar alți bani: la standuri un trening complet ajunge la 500.000 de lei, iar unul simplu, la 300.000 de lei. Un tricou costă și el 100.000 de lei, cel mai simplu, și e calitate îndoielnică. Unul mai rezistent la ore ajunge la 300.000 de lei. Adidașii ajung și ei la 600.000, cei din piele și trainici. Cei care nu au bani pot apela la eternii teniși de 100.000 de lei perechea, sau la adidași din imitație ce costă 150.000 de lei. Așa că toate adunate vor scoate din buzunarul părinților o sumă frumușică. Aceștia trebuie să se gîndească și să strîngă din timp bani pentru ca școlarul să aibă în ghiozdan toate rechizitele necesare pentru debutul noului an școlar.
Familiile care au un copil în grijă vor scăpa de cheltuieli mai ușor, cheltuielile pentru ei ajungînd între 1,5 milioane de lei și 2,5 milioane de lei. Aceasta, în funcție de disponibilitățile financiare ale fiecăruia. O familie în care se cîștigă doar salariu minim brut pe economie, adică de 2.800.000 de lei, trebuie să facă eonomii drastice, și să lase alte cheltuieli prioritare în plan secund pentru a putea asigura copilului minime condiții de învățat.
Pentru elevii de liceu, părinții mai sînt scutiți de unele cheltuieli la
capitolul rechizite, deoarece, odraslele, firi pragmatice, merg la
școală cu un caiet studențesc universal. Prețul lui este de 22.000
de lei. În schimb, costurile se ridică considerabil la manuale, pentru care se vor achita în jur de două milioane de lei. Aceasta, în cazul în care se doresc a fi noi. Dacă nu, se poate apela și la colegii mai mari, și cheltuiala se reduce la jumătate. Dar în calcul nu am luat încă uniforma.
Uniforma, un lux pe care puțini părinți și-l pot permite
Părinții care au copii la școlile generale vor trebui să nu uite că la
unele unități de învățămînt uniforma este obligatorie. Părinții care au fetițele înscrise la una din aceste școli unde uniforma este obligatorie trebuie să pună deoparte cel puțin 500.000 de lei numai pentru un sarafan și o bluziță. Cum o fetiță mai are nevoie și de ciorăpei, pantofiori și măcar încă o bluziță de schimb, suma aceasta poate ajunge la valori de cel puțin două ori mai mari. Tot la peste 500.000 – 600.000 de lei se ridică și cheltuielile necesare pentru cumpărarea vestei, vestonului și pantalonilor de școală pentru băieți. Dar la acesta mai trebuie și o cămașă, care ajunge și ea la 200.000 de lei, fapt care ridică din nou cheltuielile pînă aproape de milionul de lei. Dacă mai adăugăm și banii pentru rechizite, putem vedea că pentru pregătirea copiilor pentru un nou an școlar, o familie modestă care nu-și permite lucruri de foarte bună calitate, își lasă mai bine de un salariu prin magazine și librării.
În general, uniforma de elev este obligatorie la școala primară și la
unele școli generale. Acolo unde purtatul uniformei nu intră în obligațiile impuse de conducerea școlii, părinții trebuie să se gîndească la procurarea altor haine pentru școală. Pentru băieți este necesară o pereche de blugi sau un pantalon. Prețul unui pantalon de blugi pentru elev este de 300.000 de lei, iar al unui pantalon de stofă ajunge și el la 300.000 de lei. O cămașă ajunge și ea la 200.000 de lei și trebuie cumpărate vreo trei. Mai sînt necesari un chiloțel, ciorapi, pantofi, echipament pentru ora de sport, așa că prețul pentru un școlar care nu poartă uniformă la școală ajunge tot cît a unuia care trebuie să poarte uniformă permanent. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns