• a început numărătoarea inversă pînă la desemnarea viitorilor primari • în următoarele două săptămîni, toate consiliile locale trebuie să facă rectificări bugetare pentru a face rost de bani pentru alegeri • în multe localități din județ sînt mari probleme cu pregătirea secțiilor de votare
Aproape 600.000 de băcăuani sînt așteptați în fața urnelor pe 6 iunie pentru a-i desemna pe viitorii primari și consilieri locali. Doar ceva mai bine de șase săptămîni au mai rămas pînă atunci. Șase săptămîni în care actualii lideri ai administrațiilor publice locale vor trebui să se împartă între propria campanie electorală și organizarea alegerilor. Autoritățile județene au început deja să îi instruiască pe primarii din teritoriu pentru organizarea fiecărui ceas al zilei de 6 iunie, astfel încît alegerile să decurgă fără cusur. Însă lucrurile nu stau tocmai pe placul mai marilor județului, iar acest lucru a dovedit-o tocmai situația care a ieșit la iveală în cursul întîlnirii pe care conducerea prefecturii Bacău a avut-o cu reprezentanții primăriilor din județ. O bună parte din comune nu a definitivat nici acum numerotarea secțiilor de votare și în multe localități mai este încă de lucrat la listele nominale privind persoanele care sînt așteptate la vot. În plus, nu este încă rezolvată problema banilor care vor fi folosiți pentru achiziționarea rechizitelor, combustibilului și a celorlalte materiale care vor fi folosite pentru pregătirea alegerilor, precum și pentru indemnizațiile membrilor comisiilor de votare din fiecare circumscripție. „Toate cheltuielile privind organizarea referendumului vor fi acoperite din bugetele locale. Va trebui ca în următoarele două săptămîni să faceți o rectificare bugetară pentru alocarea acestor resurse financiare”, le-a spus, ieri, primarilor din județ Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii Bacău. Indicațiile secretarului Hură au creat o adevărată rumoare în rîndul primarilor prezenți în sala mare a Direcției Agricole. „Eu nu înțeleg de ce ni se spune abia acum că, în lipsa unor surse de echilibrare de la Consiliul Județean, trebuie să facem rectificare bugetară. Cazul nostru este unul fericit, pentru că tot am mai avut resurse proprii. Nu știu însă, ce se va întîmpla în comunele căre nu au aceste resurse financiare. În plus, nu știu cît de receptivi vor fi consilierii locali, dat fiind faptul că, pentru o parte dintre ei, acestea vor fi ultimele săptămîni de mandat”, a fost de părere Viorica Marcu, primarul comunei Traian. „Întotdeauna problema banilor crează rumoare, însă, va trebui să o faceți și pe asta, vreți, nu vreți”, a spus categoric Gheorghe Hură.
O altă nemulțumire a secretarului general al Prefecturii Bacău a fost legată de lipsa de comunicare care se manifestă în aceste zile între autoritățile locale și cele județene. „Sînt mulți primari care își pun lacăt pe telefon și nu răspund cu săptămînile”, le-a atras el atenția. Printre cei vizați pentru acest lucru s-a aflat și Ionel Vasiloiu, primarul comunei Măgura. Indignarea secretarului Hură a fost și mai mare în momentul în care și-a dat seama că primarul Vasiloiu nu era prezent în sală. „Sigur, dumnealui nu mai candidează pentru un nou mandat, așa că puțin îl mai interesează despre ceea ce se va întîmpla în următoarele săptămîni”, a răbufnit Gheorghe Hură. La sfîrșitul lunii viitoare, va veni rîndul membrilor birourilor electorale de circumscripții să fie instruiți pe marginea modului în care vor trebui urmărite alegerile. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns